COP26: 100,000 slöt upp för klimaträttvisa

Allt fler förstår behovet av en socialistisk systemförändring för att rädda klimatet, vilket blev övertydligt i ISA:s COP26-ingripande (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Hundratusentals demonstranter trotsade piskande spöregn i lördags för att marschera i ett imponerande demonstrationståg genom Glasgow. Medan politiker och världsledare möttes för att diskutera fram en förutsägbart otillräcklig klimatpolitik som inte riskerar att skada nationella ekonomiska intressen tog klimatkämpar, socialister, studenter och urfolksaktivister över gatorna.

ISA (International Socialist Alternative) som RS är med i var på plats med över 300 kamrater från 20 länder, och spelade en viktig roll i att blåsa liv i demonstrationståget. Det var ett väl förberett ingripande som föranleddes av flera veckors kampanjarbete på universitetscampus, gator och torg. 
Från tidig morgon till sen kväll hjälptes vi åt med att sätta upp tält, affischera, sälja den skotska motsvarigheten till Offensiv och spänna upp banderoller runt om i Glasgow och i Kelvingrove Park där startplatsen skulle vara.
Demonstrationståget bestod av hundratals olika organisationer, grupper och enskilda aktivister, men det kanske mest energifyllda
och färgstarka blocket var just ISA:s, med hundratals deltagare i ett stort rött block, fyllt med flaggor och långa banderoller som kedjades ihop, med talkörer som snabbt togs upp av de uppemot 750 personer som ingick i blocket.
Bland talkörerna hördes bland annat ”Våran planet, inte er vinst”, ”Klimatkrisen är ett krig, av de rika mot de fattiga” och ”Socialistisk förändring, inte klimatförändring”. Som sista talkör ropade vi ut tid och plats för ett stormöte som ISA arrangerade direkt efter demonstrations slut (läs mer om det här).

Innan avmarsch, och under de perioder då tåget stod stilla, höll kamrater spontana brandtal i megafoner och högtalare. På grund av just hur synliga och högljudda vi var intervjuades flera ISA-medlemmar av diverse medieplattformar och tidningar, inklusive The Scotsman som är en av Skottlands största dagstidningar.
ISA:s röda block, smockfyllt med energi, god stämning och peppande kampkänsla gav demonstrationståget en välbehövd injektion av politisk skärpa och tydliga socialistiska budskap. Totalt samlades över 600 namn och telefonnummer in från personer som var intresserade av att veta mer om ISA.

Bland talkörerna hördes bland annat ”Socialistisk förändring, inte klimatförändring”.

Även dagen innan den stora demonstrationen på lördagen, fredag den 5 november, deltog vi i Fridays For Futures demonstrationer med över 20,000 i Glasgow, samt att vi anordnade en egen på flera hundra deltagare i Edinburgh då FFF inte hade något arrangemang där. 
På den i Glasgow talade bland annat Greta Thunberg, och en rad representanter från olika sydamerikanska ursprungsfolk, men också ISA-medlemmen och fackliga kämpen Amy Fergusson. 
Fergusson talade bland annat om kapitalistisk greenwashing, om hur det är miljörörelsen som har fått till stånd den förändring som kapitalistsponsrade politiker vägrar att genomföra, och behovet av facklig organisering av arbetarklassen som en del i klimatrörelsen.

Klimattoppmötet COP 26, som håller på mellan den 31 oktober och 12 november, är ett praktexempel på det kapitalistiska systemets ovilja och oförmåga att lösa klimatkrisen.
Medan politikerna sätter helt otillräckliga mål och löften de inte tänker hålla fortsätter storföretagen skövla skog, bränna kol och utvinna olja. Den helt livsnödvändiga omställningen till ett verkligt hållbart ekonomiskt system är inte kompatibelt med kapitalismens behov av fortsatt expansion och vinstökning.
Den härskande klassen kommer aldrig att genomföra den politik som behövs, och förhoppningarna från vanligt folk att COP26 kommer leda till någon riktig förändring är låga, vilket syntes och hördes tydligt under demonstrationen.

Jag är stolt över ISA:s kraftfulla och politiskt viktiga deltagande i klimatdemonstrationerna, som inte bara stärkt alla som marscherade, diskuterade och agiterade utan också inspirerar till startskottet för den miljörörelse som behövs, där alla de socialister, aktivister, fackliga kämpar, urfolksaktivister och studenter världen över organiserar sig för att krossa det kapitalistiska systemet och bygga ett hållbart och rättvist samhälle.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!