Danmark: Offentliganställda fortsätter kampen

Den danska sjuksköterskekampen har inspirerat många fler till motstånd (Foto: Dansk Sygeplejeråd).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Efter de danska sjuksköterskornas strejk och Enhedslistens seger i det danska kommunalvalet fortsätter kampen för bättre arbetsvillkor och lika löner i den offentliga sektorn. Enhedslisten blev största partiet i Köpenhamn med drygt 24,5 procent av rösterna. Därmed bröts en 100-årig socialdemokratisk dominans i staden. 

Det radikala vänsterpartiet Enhedslisten gick starkt framåt i alla de största städerna utöver Köpenhamn, som i Odense, Aalborg och Århus. De blev dessutom största partiet på Bornholm. 
Framgången beror till stor del på att Enhedslisten har bedrivit kampanj mot nedskärningar i den offentliga sektorn, att man har stött sjuksköterskestrejken samt kampen för lika löner och bra arbetsvillkor för de offentligt anställda inom sjuk- och hälsovården, skolan och inom äldreomsorgen.

Som en följd av sjuksköterskestrejken har regeringen och en rad andra partier enats om att ge vården och regionerna ett extra anslag som har fått namnet ”vinterpaketet”. 
Men det extra anslaget på totalt 1 miljard danska kronor (cirka 1,4 miljarder kronor) är för litet för att ”få en lösning på grundproblemen med många år av underfinansiering och för mycket stress. Dessutom rymmer det inte de löneökningar som krävs för att sjuksköterskor och andra kvinnodominerade yrkesgrupper ska börja hämta igen vad de förlorat. Ett vinterpaket gör ingen sommar”, säger Grete Christensen, Dansk Sygeplejeråds (sjuksköterskornas fack) ordförande, i en kommentar på förbundets hemsida.
Nyligen beslöt också Region Själland ”om ett tillskott på 30 miljoner danska kronor, motsvarande drygt 40 miljoner svenska kronor, till sjuksköterskelöner nästa år. Pengarna ska gå till sjuksköterskor som arbetar på akut- och medicin­avdelningar. Hälften ska gå till varaktiga löneökningar och hälften är tillfälliga tillägg”, rapporterade Vårdfokus den 7 december. 

Dessutom har Enhedslisten kampanjat för bra och billiga hyresbostäder, och mot lyxprojekt som det planerade Lynetteholmsprojektet, ett helt nytt bostadsområde som planerades byggas i Köpenhamn.
Lynetteholmsprojektet handlade om att konstruera en konstgjord ö i Öresund bestående av avfall, som enligt de styrande S-politikerna skulle vara helt säker och utan risk för läckage av farliga ämnen rakt ut i Öresund.
Bostäderna skulle bli dyra och exklusiva. Men Enhedslisten har varit ledande i kampen för att stoppa detta projekt.

Trots att Socialdemokraterna tappade drygt 10 procent av rösterna i valet och hamnade på 17 procent har man ingått en allians med det borgerliga Radikale Venstre för att stoppa Enhedslisten från att ta över styret i Köpenhamn.
Och kampen fortsätter. Sjuksköterskorna och SOSU-erna (socialarbetare och socialassistenter inom den offentliga sektorn) hotar med massuppsägningar om inte arbetsförhållandena snabbt förbättras. SOSU-erna har nu en namninsamling till stöd för kraven på lika lön, bättre arbetsvillkor och mer pengar till välfärden, kombinerat med kravet på att regeringen ska hålla sina vallöften om mer pengar till välfärden. Samma krav driver också sjuksköterskorna. 

Även om sjuksköterskorna inte längre strejkar är kampen inte slut. Deras strejkaktioner och fortsatta motstånd blev en kampaktion inte bara för sjuksköterskorna, utan för alla anställda inom den offentliga sektorn.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!