I marginalen: ”Ladda för gruvkamp 2022”

De flesta partier vill ge tillstånd för nya gruvor – förbered för gruvkamp 2022.

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Moderaternas ledare Ulf Kristersson och den nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S), som tyckte att han hade gjort sitt som LO-ordförande efter att ha sagt ja till januariavtalet, förenas i att de båda ”älskar gruvor” och att de vill bygga ut ”flygkapaciteten”.
Det sistnämnda betyder att en ny fjärde start- och landningsbana ska byggas på Arlanda när Bromma flygplats avvecklas, något som går helt på tvärs med vad som krävs för att hejda den globala uppvärmningen. Eller som företrädare för Världsnaturfonden WWF skriver i en debattartikel i Dagens Industri den 29 april i år: ”Att bygga ut Arlanda flygplats med ytterligare en rullbana för att göra flyglobbyn nöjda är inte rimligt. En sådan mångmiljardinvestering bör såklart hellre riktas åt att minska utsläppen än att göda dem ytterligare. Något annat vore ett allvarligt snedsteg från politiken”.
För den nya näringsministern är näringar lika med Cementa, gruvor och mineraljakt. 
Efter att Thorwaldsson har sagt att han och Socialdemokraterna ”älskar” gruvor steg Beowulf Minings aktie snabbt och kraftigt. Beowulf Mining är det bolag som vill öppna en järnmalmsgruva i Kallak/Gallok, vilket kampen hittills har lyckats stoppa, och i fyra år har frågan legat på regeringens bord i väntan på ett avgörande. Men nu aviserar den nya näringsministern ”att ett besked är nära förestående” och det är beskedets förväntade innehåll som fått Beowulf Minings aktie att börsrusa.

Med en ny så kallad näringsminister på plats ansåg M-ledaren tiden vara mogen för att i god tid innan valet göra upp med S-regeringen om att ”dramatiskt korta tiderna för olika tillstånds- och miljöprövningar”, vilket betyder att det ska bli lättare och gå fortare att köra över såväl miljöintresset som exempelvis samernas rättigheter. 
M-inviten fick Thorwaldsson att jubla och storkapitalister som Jacob Wallenberg att ”applådera den gemensamma viljan” (Dagens Industri den 10 december).
Kortare tillståndsprocesser och mer förutsägbara miljö­prövningar – att bolagen alltid ska få ja och det snabbt – är två huvudkrav i det Moderaterna kallar en ”grön höger”. Men det finns naturligtvis inget grönt i högern, bara svart sot och blå dunster. Och detsamma kan väl sägas om näringsministern. 
Så ladda för gruvkamp 2022.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!