Danska valet: Mette Fredriksen vill ha ”blocköverskridande” regering

Socialdemokratiet vill med ”mitten” driva igenom ”strukturreformer”, det vill säga nedskärningar, inom välfärden och på arbetsmarknaden (Foto: Socialdemokratiet)

av Aidan Jamison & Anders Wemmert, ISA Danmark // Artikel i Offensiv

Det danska folketingsvalet 2022 gav inte den förväntade storvinsten för högerns ”blå block”. Statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, kommer sannolikt att sitta kvar vid makten. Men någon vänsterkurs med satsningar på välfärd är inte att vänta.

Mette Fredriksen betonade att Socialdemokratiet lyckades nå sitt bästa valresultat på 20 år, 27,5 procent och 50 mandat. Tillsammans med sina stödpartier hittills – Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten, plus partierna från Grönland och Färöarna – har S majoritet. Men Mette Fredriksen säger att hon istället vill ha en ”bred mittenregering”. Troligen är högerns tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen och hans nya högerparti Moderaterna en tilltänkt samarbetspartner.
Med en sådan mittenregering tänker Socialdemokratiet driva igenom ”strukturreformer”, det vill säga nedskärningar, inom välfärden och på arbetsmarknaden.

Årets folketingsval hade det lägsta valdeltagandet på 30 år, 84,1 procent. Många tvekade om vilket parti de skulle rösta på och ansåg att skillnaderna var små. Många partier såg stora upp- och nedgångar.
Valet stora förlorare är högerpartiet Venstre som minskade med drygt tio procentenheter och tappade 20 mandat, men förblev det näst största partiet i Folketinget.
De mandat som förlorades verkar mestadels ha gått till Moderaterna, vilka fick 9,3 procent och 16 mandat. Även rasistiska Dansk Folkeparti gjorde ett katastrofval och förlorade 11 mandat. I valet var det endast 2,6 procent som röstade på partiet, en minskning med drygt 6 procentenheter jämfört med valet 2019. De raderades praktiskt taget ut i detta val, men deras politik har i alla aspekter övertagits av Socialdemokratiet.
Enhedslisten tappar 4 mandat jämfört med 2019 – priset för att partiet har varit stödparti till S-regeringen istället för att helt och fullt organisera opposition och föra fram en egen vänsterpolitik.

Kritiken mot regeringen har gällt migrations- och asylpolitiken – där S-regeringen har drivit en hårdför högerpolitik. Asylsökande kommer att skickas till Rwanda och hållas inlåsta precis som i ett fängelse medan deras ansökningar behandlas. Bostadsområden med hög andel invandrare kallas getton och flera har rivits. Det är mycket svårt att bli dansk invånare. En effekt är att 10 procent av de boende i landet därför inte fick rösta i valet.
Enhedslisten uppmanade också till att rösta nej när Danmark i juni gick med i EU:s militära samarbete, där landet tidigare har stått utanför.
Att Enhedslistens ledning fortfarande hoppas på en S-regering är ett misstag eftersom det binder upp Enhedslisten. En S-regering kommer att agera i en tid av ekonomisk kris och stora prisökningar, där det är viktigt med en stark opposition från fack och gräsrötter, inte att stödja regeringen.

De stora politiska frågorna på dagordningen i den danska valdebatten var välfärden, det vill säga sjukvården, skolan och äldreomsorgen. Här tävlade Socialdemokratiet med de olika högerpartierna om att häva ur sig löften om förbättringar.
Samtidigt betonades effektivisering (läs besparingar) av nämnda välfärd. Inget parti på vänstersidan tog upp behovet av att kämpa mot den systematiska rasismen i det danska samhället.
Utrikespolitik, inklusive kriget i Ukraina, var ingen större fråga för något parti. Militären rustas upp som i resten av Europa.
Alla partier pratade om att Danmark måste få slut på beroendet av fossila bränslen. Veganpartiet (numera en del av ett annat parti, Alternativet) var ett undantag med krav på att uppfödning av djur för livsmedel skulle förbjudas helt. I Danmark används nästan hälften av marken för att föda upp djur för mat.

Medan de stora partierna pratar om hur måna de är om klimatet är vi på väg mot en klimatapokalyps i stor skala. Förbränningen av dansk olja bidrar till den globala uppvärmningen, vilket indirekt tvingar människor att fly – flyktingar som Danmark vägrar att ta emot.
Danmark är den största producenten av olja i EU. Landet fick tidigare stora applåder för att ha avslutat nya olje- och gasborrningar, men låter nuvarande verksamhet fortsätta till 2050.
Danmarks gröna partier driver å sin sida på för större miljöreformer, men gör inte en bredare koppling till arbetares villkor och makten i samhället. Olje- och gasborrning ger mycket skattepengar till den danska staten och välfärdssystemet, och den gröna omställningen behöver fortsätta att stödja och utöka detta system. Detta kan göras genom att förstatliga energisektorn och använda dess enorma vinster och infrastruktur för att gynna arbetande människor i Danmark och de flyktingar som vill skapa ett nytt hem här.

Socialdemokratiet kommer sannolikt att bilda sin nya blocköverskridande regering den kommande veckan med Mette Frederiksen som statsminister. Detta betyder fortsatt högerpolitik i Danmark. Enhedslisten behöver bryta med sitt stöd till S och istället mobilisera gräsrötter och aktivister till kamp och motstånd mot nedskärningar, rasism och klimatfientlig politik. Det skulle ge partiet ett större stöd och skapa förutsättningarna för att få igenom en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!