Debatt om mäns våld mot kvinnor

–Vår roll är att organisera kamp och protester, som vi gjorde idag med vår manifestation mot sexism och rasism. Och att kräva resurser för att göra verklighet av alla fina ord.

Liv Shange Moyo representerade Rättvisepartiet Socialisterna när Kvinnojouren Iris i Luleå arrangerade en debatt med alla partier i kommunfullmäktige om mäns våld mot kvinnor och hur det kan stoppas. Innan debatten höll RS en manifestation på Gula paviljongen.

– Mäns våld mot kvinnor är både ett uttryck för och ett verktyg för att bära upp könsmaktsordningen, alltså kvinnors systematiska underordning på så många plan i vårt samhälle, som tillsammans med andra förtryck bär upp klassamhället med dess enorma klyftor, sade Liv Shange Moyo.

Från högersidan erkändes inte ens könsmaktsordningen som orsak till våldet, medan Socialdemokraterna endast fokuserade på åtgärder EFTER att kvinnor har blivit utsatta för våld, prostitution med mera. I frågan om prostitutionen tog RS upp om grundproblemet.

– Vi måste ta bort efterfrågan, och då behövs det en kämpande kvinnorörelse för att trycka tillbaka kvinnoförtrycket. Jag skulle vilja se mer av det benet från kvinnojourer tillsammans med alla andra som vill kämpa mot förtryck, sade Liv Shange Moyo.

I slutet av debatten tog en ur publiken över rollen som debattledare och pressade partierna hårt på konkreta åtgärder. Sjukvårdspartiet och Landsbygdspartiet hade pinsamt nog inget alls att komma med, medan andra ur högern endast kunde säga ”hårdare straff”.

– Förutom mer stöd till jourer och utbildningssatsningar för alla kommunanställda om samtycke i sex och relationer, allas rätt till kontroll över sin egen kropp, liv och sexualitet och fakta om mäns våld mot kvinnor kämpar vi för höjda löner och bättre arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken, sade Liv Shange Moyo.

Debatten gjorde det väldigt tydligt att Rättvisepartiet Socialisterna är det enda alternativet när det gäller att stödja bygget av kamp och organisering mot kvinnoförtrycket och det kapitalistiska system som upprätthåller förtrycket. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!