Det våras för protester

av Arne Johansson

LO Väst demonstrerade för välfärden i tisdags. Under våren äger ett myller av demonstrationer rum mot högern (foto: Kristofer Lundberg).

Det var idel tummar upp för nya initiativ till samlande protester när samordningsgruppen på tisdagen träffades för att utvärdera Välfärdsalliansens lanseringsmöte i ABF-huset den 30 mars.

Janine O´Keeffe från #FridaysForFuture, som deltog per telefon, rapporterade att även de klimatstrejkande tjejer som deltog i stormötet tyckte att det var jättebra.
Med viss fördröjning väntar under maj månad en ketchupeffekt av protester mot både den hotade strejkrätten, helt otillräckliga klimatåtgärder och den uppsjö av grova nyliberala provokationer som enligt Januariavtalet ska bli regeringspolitik. 
”Ta strid mot regeringspolitiken”, har Seko Pendelklubbens tågvärdar och städare i Stockholm tillåtits utropa på första sidan av LO:s tidning Arbetet. I ett upprop som hoppas samla kritiska klubbar till ett krigsråd listas samma frågor som Välfärdsalliansen tar upp: Ökade klassklyftor, vinster i välfärden, försämrad arbetsrätt och strejkrätt, marknadshyror och skattelättnader åt de redan förmögna. 

Som om inskränkt strejkrätt, klimatkris och Januariavtalet inte vore nog, eldar nu nya provokationer på i protestbrasan. Många av dessa drabbar landsbygden särskilt hårt, som nedläggningen av 132 arbetsförmedlingskontor, att utredningsförslagen om en begränsning av hyvlade arbetstider inte läggs fram och uppgifter om nya nedskärningar i vårändringsbudgeten både på den hårt prövade äldreomsorgen och vuxenutbildningen.
Alla dessa slag mot välfärden kommer med all säkerhet att motivera till stora vänstertåg 1 maj, som också provoceras av att regeringen dagen efteråt,  den 2 maj, tänker lägga fram sin proposition om inskränkt strejkrätt så att denna kan träda i kraft redan 1 augusti. 

Som bussföraren Petri Myllykoski påpekade under Rättvisepartiet Socialisternas kongress förra helgen motiveras det extremt uppskruvade tempot i detta delvis av försök att ställa Kommunals och andra fackliga kongresser senare under våren inför fullbordat faktum. 
Nya gemensamma gräsrotsprotester som säkrar att frågan hålls vid liv kommer dock att genomföras i Stockholm både på eftermiddagen den 1 maj och den 11 maj.
Både Nätverket Rädda hyresrätternas och Välfärdsalliansens möten i Stockholm den 30 mars och Hyresgästföreningens i Göteborg den 31 mars visade att maj månad också kan bli en ny kulmen för protesterna mot ombildningar och utförsäljning av allmännyttan.

I Stockholm kommer de brev som det blågröna styret strax ska skicka ut med ”erbjudanden” om ombildningar till bostadsrätter under perioden maj-december att besvaras av en ny och antagligen stor demonstration till kommunfullmäktiges möte i stadshuset den 6 maj, liksom av möten och protester i alla berörda stadsdelar.
Alla dessa rörelser vill nu Välfärdsalliansen göra ett omfattande försök att samla upp till en gemensam marsch för välfärd, trygghet och klimaträttvisa torsdagen den 16 maj, något som från och med nu blir kulmen på några veckor av intensiv mobilisering. 

Att elevorganisatörer i #FridaysForFuture tycks intresserade att delta även den 16 maj innebär en oerhört inspirerande och samtidigt utmanande förstärkning av Välfärdsalliansen. Därmed kan demonstrationen den 16 maj också bli en slagkraftig plattform för en skarp appell till alla fackföreningar, hyresgäströrelser, sociala nätverk och andra folkrörelser om att sluta upp i de nya stora klimatstrejker som planeras till den 24 maj och dagen för en Earth Strike den 27 september.
I hela världen måste också alla fackligt aktiva socialister förstå att gå i bräschen för kraven på att fackföreningarna ska göra gemensam sak med den studerande ungdomen i politiska storstrejker för de snabba och rättvisa klimat­omställningar som krävs för en beboelig planet. Och även om inte facken ännu är redo att själva utlysa den politiska strejken, kan ändå spontana initiativ i den riktningen sprida sig underifrån.

Bland de unga elevorganisatörerna i Stockholm spirar redan förhoppningar om att den europeiska klimatstrejken den 24 maj kan bli dubbelt så stor som den senaste.
Lyckas detta kan också ett enormt tryck byggas upp både inför riksdagens öppnande 10 september och den världsomspännande Earth Strike den 27 september.


”Socialdemokraterna bär ansvaret”

LO Väst demonstrerade i tisdags i Göteborg under parollen ”Stå upp för välfärdsarbetarna”. 150 personer samlades på Gustav Adolfs torg mot det förslag som ligger på kommunstyrelsens bord om försämrad anställningstrygghet. Demonstrationen riktade sig också mot nedskärningar och privatiseringar.
Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst, riktade en svidande kritik mot det tidigare rödgröna samarbetet.
– Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bär ansvaret för det nya högerstyret med käbbel, sa hon till publikens applåder.
Sara Juaniquina Svensson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!