”Dödläge” i Ukrainakriget?

På Ukrainas mark utkämpas även det nya kalla kriget mellan Västimperialismen, ledd av USA som backar upp den ukrainska regeringen, och den kinesiska imperialismen, som har lierat sig med Kreml (Foto: Public Domain / Dmytryi Ozhhikhiin).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I en uppmärksammad intervju i brittiska Economist i början av november menade den ukrainska överbefälhavaren Valeryj Zaluzjnyj att något ”storartat, ståtligt genombrott” på krigsfältet inte är i sikte. Det är som under första världskriget. ”Vi har nått en nivå på teknologin som innebär att kriget har hamnat i ett dödläge”.

Liknande uttalanden har även gjorts av andra i Ukraina. Till Dagens Nyheter säger exempelvis Mykola Bielieskov, som är forskare på Nationella institutet för strategiska studier i Ukraina och en av landets militära experter, att:
– Zaluznyj har helt rätt. Kriget har kört fast, ingendera sidan har teknologi som överträffar den andras.
Efter att framgångarna har uteblivit för den ukrainska offensiv som inleddes i juni har kriget åter blivit ett utdraget utnötningskrig, som påminner om första världskrigets djävulska skyttegravskrig vid frontlinjer som i stort sett i förblev desamma trots ständiga försök att bryta dödläget.
”Inom USA:s militär och Bidenadministrationen finns det de som börjat använda termen ’dödläge’ för att beskriva läget på krigsfältet i Ukraina. Ingen av sidorna gör stora framsteg. Röster i Washington gör också gällande att kriget blivit till ett krig om ett par centimetrar (1 inch) och om det nuvarande läget inte förändras innan årets slut måste diskussioner påbörjas om förhandlingslösning på kriget”, rapporterade amerikanska NBC den 4 november.
Enligt NBC ska representanter från regeringarna i Väst och Nato även ha haft ”hemliga och känsliga överläggningar” med den ukrainska regeringen om hur kriget ska kunna avbrytas och ge plats för en förhandlingsprocess.

Inom den ukrainska eliten finns också en allt mer öppen och tydlig splittring om krigsutvecklingens orsaker, om de framtida möjligheterna att vända den samt om vem eller vilka som bär ansvaret för att offensiven inte har uppnått målet att återta den mark (17 procent av Ukrainas territorium) som kontrolleras av Putinregimens militär.
Enligt Ukrainas president Zelenskyj råder inget ”dödläge”. Men Zelenskyj anklagas i sin tur av en anonym medarbetare i amerikanska Time Magazine för att han inte inser att ”vi har slut på alternativ. Vi är inte på väg att vinna”. Men Zelenskyj står fast vid sin uppfattning, och under den gångna helgen upprepade han att med nya och större vapenleveranser från Väst kommer den ukrainska offensiven att bli en framgång. Samtidigt påminde han om ”att det krig Ukraina utkämpar också är västs krig”.

Trots fler avancerade vapen är det knappast troligt att dödläget bryts eller att de ukrainska styrkorna överkommer nyrekryterings-problemen.

På Ukrainas mark utkämpas även det nya kalla kriget mellan Västimperialismen, ledd av USA som backar upp den ukrainska regeringen, och den kinesiska imperialismen, som har lierat sig med Kreml.
Nya vapen har också skickats från Väst, och under de senaste månaderna har Bidenadministrationen och flera regeringarna i Europa passerat nya farliga ”röda linjer”. I oktober användes för första gången de långdistansrobotar (långdistansrobotmodellen ATACMS) som USA-imperialismen i hemlighet har skickat. Även Frankrike och Storbritannien har beväpnat den ukrainska regeringen med långdistansrobotar, avancerade vapen som man i likhet med Bidenadministrationen tidigare har tvekat att skicka eftersom de kan nå mål långt inne i Ryssland.
Mycket snart kommer också de amerikanska F16-stridsplan som flera europeiska regeringar har utlovat att anlända till Ukraina. Nyligen beslöt den Tysklands S-ledda regering att fördubbla det militära stödet till Ukraina till över 90 miljarder kronor 2024. Samtidigt står den svenska regeringen, med stöd av Socialdemokraterna, beredd att skicka JAS Gripen stridsplan till Ukraina. Enligt regeringen har Försvarsmakten redan börjat ”orienteringsutbilda ukrainska piloter med tillhörande flygteknisk personal på JAS”.
Men trots fler avancerade vapen är det knappast troligt att dödläget bryts eller att de ukrainska styrkorna överkommer de problem man har med nyrekryteringen. I takt med att antalet offer ökar, ökar också krigströttheten och motståndet mot att kallas in och kanske förlora sitt liv. I slutet av oktober hölls protester i åtminstone sju ukrainska städer med krav på max 18 månaders obligatorisk krigstjänstgöring.

Ryssland å sin sida har inte heller någon särskilt stark position, trots sin större befolkning och sina större resurser. Det är därför inte sannolikt att Putinregimens militär har möjlighet att påbörja nya offensiver som på ett avgörande sätt ändrar dagens frontlinjer.
Varken ryska eller ukrainska myndigheter redovisar hur många som har dödats eller sårats i kriget. Men enligt en oberoende undersökning dödades 47 000 ryska soldater under Ukrainakrigets 15 första månader (från februari 2022 till slutet av maj 2023). Det är mer än tre gånger fler än antalet stupade sovjetsoldater i Sovjets tio år långa krig mot Afghanistan (1979-89). Enligt amerikanska uppgifter i augusti ska närmare 120 000 ryska soldater ha dödats.
I de hårda strider som har pågått runt staden Avdiivka i östra Ukraina sedan början av oktober har de ryska styrkorna lidit extremt stora förluster, kanske de största i år, och förlorat omkring 200 pansarfordon utan att nå målet om att erövra staden. Dessa strider, och särskilt det mer än åtta månader långa slaget om ruinstaden Bachmut, som kan ha dödat uppemot 20 000 ryska soldater, visar hur svårt det kommer att vara för Putinregimen och vilket förödande pris som får betalas för varje försök att övergå från att försvara de områden som kontrolleras till offensiver för att erövra ny mark.

Ett fortsatt dödläge öppnar en dörr till förhandlingar och toppmöten över huvudet på de ukrainska massorna och som kan resultera uppgörelser om eldupphör. Men en sådan möjlig ”fred”, eller mer troligt en tillfällig ”frusen konflikt”, skulle vara extremt bräcklig och innebära en fortsatt extremt militariserad situation. Risken för nya framtida krig skulle vara överhängande.
Bara arbetarklassens och de fattigas självständiga organisering och kamp för socialism i Ryssland, Ukraina och globalt kan öppna en väg till en varaktig fred.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!