”Effektiviseringar” lamslår vården i Östersund

Lars-Eric Olofsson (KD), Eva Hellstrand (C) och Elise Ryder Wikén (M) menar att de ”tuffa ekonomikraven har gett resultat” och ”tackar” personalen de skär ner på! (Foto: Lena Manneby och Fotograferna Anna & Maria AB)

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Att Jämtland-Härjedalens ekonomi är dålig är ingen nyhet. Även en dåligt omsatt ekonomi bör utan större problem klara av en topp i vårdefterfrågan, speciellt som denna inte kommer helt oväntat. Ändå gick Östersunds sjukhus upp i stabsläge på grund av överbeläggningar strax efter nyår.

Den omedelbara orsaken var vinterkräksjuka samt många halkolyckor på grund av vintervädret med mycket is på gator och vägar. Vinterkräksjuka kommer varje år liksom halka, även om den denna vinter har varit extrem. 
I Länstidningen Östersund måndagen den 20 januari går regionens blågröna styre ut och slår sig för bröstet. De berättar att de har tagit en regionplan med tydliga och utmanande krav på effektiviseringar. Under året har de tagit ”svåra och tuffa” beslut, men det ska inte hota patientsäkerheten. 

Frågan är om man har lyckats med det. Ökad effektivisering betyder i mina öron en utökad exploatering av personalen, samma personal som de i insändaren tackar för ett väl utfört arbete. Vi kan få se en högre personalomsättning, något som ytterligare pressar den återstående personalen. 
I Östersund diskuterar man nu en flyttkarusell av stadens vårdcentraler. En anledning är att det var svårt att få fasta läkare till Torvalla vårdcentral. Torvalla är Östersunds största bostadsområde och samtidigt ett socioekonomiskt utsatt område. Därför stängde man vårdcentralen i maj 2018. 
En annan anledning till stängningen var att många patienter hade listat sig på en nystartad privat vårdcentral.
Nu funderar man på att öppna Torvalla hälsocentral igen för att närbelägna Odensala vårdcentral är fuktskadad och måste rivas. Patienterna i Odensala skulle då hänvisas till Torvalla, 2,5 km bort. Ann-Marie Johansson (S) som satt i ledningen för regionen när man beslutade om stängningen säger nu att Torvalla behöver en vårdcentral. 

Det finns planer på att slå ihop ytterligare två vårdcentraler, Zätagränd i centrala Östersund och Lugnviks vårdcentral i stadens västra delar. I Lugnvik dras man med lokaler som måste renoveras. Zätagränd ligger i ett hus som ägs av fastighetsbolaget Diös. De vill bygga till huset med några våningar och då blir hela fas­tigheten en byggarbetsplats. 
Regionledningens lösning blir då att slå ihop de två till en som ska ligga vid sjukhuset. Att flytta vårdcentralen i Lugnvik in mot centrum verkar konstigt då Östersund expanderar åt andra hållet. Enligt Tom Silverklo (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ska det inte vara några större problem eftersom man har bra kollektivtrafik till och från Lugnvik. 

Ett återkommande problem för den offentliga sektorn är den kortsiktighet det innebär att hålla innevarande budget. Det som behövs är en långtidsplanering. Inrättande av privata alternativ gör en sådan svårare. 
Det som behövs är ett tillskott med pengar och ett stopp för privata utförare. Under nuvarande politiska ledning, lokalt såväl som på riksplanet, blir det svårt att uppnå – om vi bara ska lita till den politiska processen vill säga. Det behövs en gräsrotsrörelse för att tvinga fram en förändring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!