Efter spanska valet: PSOE och Unidas Podemos bildar ny regering?

Pedro Sánchez från PSOE tappade i nyvalet, och det verkar som de nu ska samarbeta med Podemos – något de vägrade efter valet i april (Foto: FSA-PSOE / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Helgens val i Spanien ritade om landets politiska karta. Regerande socialdemokratiska PSOE gick tillbaka och fick drygt 28 procent av rösterna, men behöll ändå positionen som landets största parti. Nummer två blev högerpartiet PP som gick framåt efter att ha gjort sitt sämsta val någonsin i det förra valet som hölls i april i år.

Tidigare var PSOE och PP Spaniens två helt dominerande partier. Men den tiden är helt förbi. 
Kapitalismens kris och den politiska fragmenteringen har resulterat i återkommande regeringskriser och nyval. Helgens val var det fjärde på lika många år.
Det högerextrema Vox gick starkt framåt i helgens val och blev tredje största parti. Vox valframgång skedde på bekostnad av  det nyliberala Ciudadanos som förlorade 47 av  sina 57 parlamentsplatser.
Det ökade röststödet som Vox erhöll ska ses mot bakgrund av de etablerade partiernas högervridning och att de alla har gett sitt stöd till repressionen mot kampen för nationellt självbestämmande i Katalonien. 
Vox drog också fördel av ett lägre valdeltagande – 69,9 procent mot 75,5 procent i valet i april. 

Den 12 november kom också nyheten om att PSOE och vänsterkoalitionen Unidas Podemos har gjort en uppgörelse som ska möjliggöra att de båda partierna bildar en ny koalitionsregering. Den regeringen kommer att sakna en egen majoritet och vara beroende av stöd från andra partier.
En koalition med PSOE bakbinder vänstern i en tid när vänstern och de stridbara facken behöver samlas för att bygga ett kämpande socialistiskt alternativ som kan utmana de övriga prokapitalistiska partierna och bekämpa extremhögern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!