Haninge: Äldrechefen bakom 12-timmarspassen får sparken

En av höstens demonstrationer mot 12-timmarspass utanför Haninge kommunhus (Foto: RS Haninge).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

”Nuvarande socialchefen Siw Lideståhl tar nu över som social- och äldredirektör i den nya förvaltningen, medan den nuvarande äldreförvaltningschefen Eva Ingemarsdotri lämnar Haninge kommun”, rapporterar Mitt i Haninge. 

Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg, kommenterar beskedet:
– Att förvaltningschefen får gå är bra. Men även de högst ansvariga äldrenämndspolitikerna borde avgå och 12-­timmarspassen måste tas bort.
Eva Ingemarsdotri rekryterades till Haninge från Frösunda omsorg AB. Politikerna ville ha en chef som inte var rädd att skära ned eller försämra arbetsvillkor utifrån villkoren i den privata omsorgen. Och det fick de också. 12-timmarspassen exporterades från Frösunda till Haninge.

– Hon har tagit tjänstemannabeslut i många viktiga frågor som exempelvis avskaffandet av kravmärkt yrkesroll och ung omsorg [unga som deltar i sociala aktiviteter på boenden]. Hon har gjort sig oanträffbar genom att vägra att tala i telefon. I många sammanhang har hon använt diktatoriska metoder, ”det är jag som bestämmer”, uppger en annan tidigare tjänsteman inom förvaltningen.
Samma tjänsteman menar på att otaliga chefer och medarbetare har slutat i protest under Eva Ingemarsdotris tid som förvaltningschef.

I september genomförde RS en granskning av alla inrapporterade arbetsmiljöhändelser i kommunens rapporteringssystem KIA och avslöjade att antalet tillbud har ökat dramatiskt sedan 12-timmarspassen infördes – 47 procent på ett kvartal.
Kampanjen mot 12-timmarspassen har samlat 170 undersköterskor och vårdbiträden – en majoritet av de anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö. Tre demonstrationer har hållits utanför kommunhuset, flera anmälningar har gjorts till Arbetsmiljöverket och över 15 debattartiklar samt även ett massivt upprop har publicerats i lokaltidningen.

Nämndordföranden Martin Strömwall (KD) har vägrat att träffa de anställda om deras arbetsvillkor under de nya långpassen, tystat anställda som begärde ordet på ”Allmänhetens frågestund” på Äldrenämndens möte i maj och därefter strukit punkten från kommande nämndmöten.
– Nämndordförandens beteende mot de anställda är minst lika illa som förvaltningschefens och de anställdas förtroende för båda två är lika med noll. Det är också politikerna som är högst ansvariga för de ständiga nedskärningskraven som läggs på förvaltningen, säger Katja Raetz, sjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.

Det behövs en helt annan sorts äldreomsorg än dagens nyliberala styrning med usla arbetsvillkor, New Public Management och nedskärningar. Vi behöver en äldreomsorg som utgår från de äldres behov och låter de anställdas arbete kosta vad det är värt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!