Eskilstuna: Nytt stålbad väntar

av RS Eskilstuna

Förskoleupproret ifjol. Nya protester krävs nu mot de stora nedskärningarna (Foto: Christer Bergström).

Ett nytt stålbad väntar Eskils­tuna när den styrande koalitionen mellan S , C och M varslar om nedskärningar i kommunen.

Kommunen beräknas gå med ett underskott på 15,8 miljoner kronor, och därför föreslår de styrande hårda åtgärder, bland annat:
• En nedskärning på 15 miljoner av tilläggsbeloppet till barn i behov av särskilt stöd.
• En nedskärning på 44 miljoner i skolpeng i förskolan.
• Förstärkt restriktivitet vad gäller anställningar.
• Inköpsstopp.
Dessutom vill man ålägga alla nämnder att hålla igen så mycket som möjligt.

Koalitionen S-M-C, som tog över i Eskilstuna under förra mandatperioden, har hela tiden bedrivit en ren högerpolitik med privatiseringar och en aggressiv retorik mot bland annat tiggare. Det är ganska typiskt att summan av nedskärningarna är mycket större än underskottet.
Det kan till och med bli ännu värre än vad det varslas om, eftersom man även vill ha höjd utdelningsnivå för Eskilstuna kommunföretag AB – vilket kan leda till höjda hyreskostnader för både 7 600 hushåll i allmännyttan och kommunala verksamheter. Detta sker i ett läge där förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kommunfastigheter (en del av Eskilstuna kommunföretag AB) om 2019 års hyror nyss har strandat.
Utgångspunkten för Hyresgästföreningen i förhandlingen var att få ett slut på den kommunala värde­överföringen om 22 miljoner kronor som årligen belastar hyresgästerna i Kommunfastigheter. Förslaget om höjd utdelningsnivå för Eskilstuna kommunföretag AB är ett slag i ansiktet på Hyresgästföreningen.

Det sticker också i ögonen när man tänker på vilka privilegier dessa nedskärningspolitiker själva har. 
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har en årslön på nästan 900 000 kronor – tre gånger så mycket som vad en personlig assistent eller barnskötare i kommunen tjänar. Han får dessutom ett arvode på 173 400 kronor för sin position som ordförande i OK Ekonomisk förening.
Absurt nog håller de styrande i kommunen fast vid överskottsmålet på 2,8 procent, som annars skulle kunna användas till att rädda tilläggsbeloppet till barn i behov av särskilt stöd.
Vänsterpartiets Maria Chergui kräver att kommunen ska sänka överskottsmålet och gå ”varsamt fram” och ”genomföra det som gör minst skada”.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Eskilstunahåller med om att det är orimligt att ha ett överskottsmål när barn riskerar att direkt fara illa, men detta räcker inte. 
Christer Bergström från RS i Eskilstuna säger:
– Enligt kommunledningen beror underskottet på fler elever, ökade behov av hemtjänst och ökade kostnader för försörjningsstöd samt för vård av barn, unga och vuxna. Men en kommuns uppgift är att värna om välfärden för människorna, inte att till varje pris snåla in för att nå ett ekonomiskt mål som bestämts av högerpolitiker.
– Det finns stora resurser i samhället. Enbart de fyra storbankerna gjorde en vinst på 112 miljarder kronor under förra året. Det är mer än alla statliga bidrag till kommunerna. 

Men någon rättvis omfördelning av dessa resurser kommer inte att ske utan kamp.
Hyresgästföreningen och fackföreningarna som organiserar de kommunalt anställda måste samla till stormöten för att diskutera konsekvenserna av de nedskärningar som hotar. Dessa möten måste också mobilisera till kamp för att stoppa nedskärningarna. Det kommer att behövas en folklig proteströrelse som samlar till demonstrationer och strejker. 
Ett första krav för en sådan kamprörelse måste vara att de kommunala överskotten används till att täcka underskottet på 15,8 miljoner kronor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!