Extrem och rekordtidig värmebölja över Europa

Om utsläppen inte minskar kommer värmeböljorna bli fler och Europas somrar bli allt mer extrema. (Foto: Global Water Partnership – a water secure world / Flickr CC).

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan mitten av juni har flera länder i Europa drabbats av en kraftfull och ovanligt tidig värmebölja. De rekordhöga temperaturerna har orsakats av ett lågtryck från Europas västra kust i kombination med torr varmluft från norra Afrika.

I en studie som publicerades av Amerikas Meteorologiska Sällskap i januari 2022 i Journal of Climate har forskare sammanställt mätningar av värmeböljor från åren 1979-2019. Där konstateras det att det genomsnittliga antalet dagar med minst en värmebölja mellan maj och september har fördubblats de senaste 40 åren. Och antalet dagar med minst 2 värmeböljor har ökat med minst sju gånger. Värmeböljorna har blivit 17 procent mer intensiva, de har 46 procent större geografisk omfattning, har ökat sex gånger i frekvens, och sker allt oftare samtidigt som andra värmeböljor. Detta leder till en ond spiral där den globala temperaturen stiger, vilket påverkar både uppvärmningen av Arktis och de globala jetströmmarna, vilket i sin tur gör att framtida värmeböljor pågår under en längre tid.

I Frankrike har minst 14 av totalt 101 departement (motsvarande län i Sverige) utlyst högsta nivån av värmevarning och 56 av dem ligger på näst högsta nivån. I södra delar av landet har temperaturer på upp till 42 grader uppmätts. Frankrikes hälsomyndighet har öppnat en hjälplinje och deklarerat att skolbarn ska stanna hemma, äldreboenden försöker desperat kyla ner de boende och det satsas på hembesök för i synnerhet äldre personer. Landets meteorologiska institut säger att det är den tidigaste värmeböljan i Frankrike som någonsin har registrerats sedan mätningarna började år 1947.
I Spanien har regionen Sierra de la Culebra drabbats av de största skogsbränderna sedan 2004, på upp till 9 000 hektar, vilket har tvingat hundratals människor att fly sina hem. Landet har nått de högsta temperaturerna för juni på 20 år, upp till 43,9 grader. Forskare varnar också för att sommaren startar 20-40 dagar tidigare på året jämfört med för 50 år sedan.

Italien har infört vattenransonering i många delar av landet. Dess största flod, Po, är nästan helt uttorkad, och värmeböljan har lett till torka i stora delar av landet, vilket har resulterat i stora förluster av årets skördar.
I bland annat Tyskland, Polen, Tjeckien, Schweiz och Österrike uppmättes liknande värmerekord för juni i delar av, eller hela landet. Upp till 97 procent av Portugal är drabbat av svår torka. Medelhavets yttemperatur vid kusterna har legat på rekordhöga 5 grader över det normala, vilket kommer att få katastrofala följder för människor och djur.

Som klimatforskaren Andrew Dessler skrev under 2019 års värmeböljor och skogsbränder kommer det att bli allt svårare att skilja dessa rekordhöga värmetoppar från ”det nya normala”. Värmeökningen leder till torka, vilket skapar katastrofala förhållanden för jordbruket och leder till svält och förlorade skördar. Det innebär också stora problem för människors hälsa, i synnerhet risken för värmeslag och hjärt- och kärlsjukdomar hos barn, äldre, gravida samt kroniskt sjuka. Forskning som har gjorts i USA och Indien visar att livslängden förkortas hos arbetare som utsätts för höga temperaturer dagligen, vilket till och med kan leda till DNA-skador.

Klimatförändringarna, det ökande extremvädret och de stigande temperaturerna är resultatet av ett ohållbart ekonomiskt och politiskt system där vinst går före allt. Arbetarklassen och klimatrörelsen måste gå ut i gemensam kamp för ett systemskifte, och en hållbar och rättvis värld, till var och en efter behov, och i samklang med djur och natur. Att krossa kapitalismen är inte bara livsnödvändigt för hela mänskligheten, utan för hela klimatet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!