Facken måste ta fajten för LAS!

Pappers med ordförande Johan Lindholm var först att hoppa av LAS-förhandlingarna (Foto:Terese Perman)

Ledare veckotidningen Offensiv

När den nya regeringen tillträdde i början av året, 131 dagar efter valet, var det den svagaste och mest högerinriktade som Socialdemokraterna någonsin har lett, åtminstone i modern tid. Regeringens politik bestämdes av den överenskommelse (januariavtalet) som de båda regeringspartierna slutit med Centern och Liberalerna och vars mål var att ”åstadkomma systemförändringar (läs borgerliga) som kan vara stabila över tid”.

Det fördjupade och breddade borgerliga systemskifte som januariavtalet dikterade skulle snabbt innebära att stödet till de båda regeringspartierna S och MP, som båda varit valets förlorare, rasade och att många regeringskriser stundade.

Bara dagen efter att januariavtalets partier tvingades till reträtt om Arbetsförmedlingens privatisering (läs mer här) meddelar flera LO-förbund av de hoppar av LAS-förhandlingarna, som är en direkt följd av januariavtalets antifackliga diktat. 

I januariavtalets punkt 20 står det att: ”Lagen om anställningsskydd (LAS) ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna (…) och att en utredning ska tillsättas för att utarbeta förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar”.  

Med hot om lagstiftning hoppades dock januariavtalets partier kunna tvinga facken till att sluta en överenskommelse med arbetsgivarna ”om hur LAS ska reformeras”. Om inte ”genomförs utredningens förslag” (januariavtalet).  

Med hot om lagstiftning hoppades dock januariavtalets partier kunna tvinga facken till att sluta en överenskommelse.

I april tillsatte regeringen den utredning som skulle försämra LAS. Utredningsdirektiven var direkt hämtade från januariavtalet.

LAS-utredningen var en provokation och hotet om lagstiftning var precis det ”politiska tryck” på facken som arbetsgivarna alltid efterlyser. Sporrade av regeringen, utredningens och fackledarnas tidigare reträtter har arbetsgivarna i de pågående förhandlingarna gått längre än januariavtalet och krävt ”att stora delar av anställningstryggheten tas bort”, enligt de fem LO-förbunden (Byggnads, Fastighets, Kommunal, Målarna och Seko) som i veckan lämnade LAS-förhandlingarna.  

Redan i maj hoppades Pappers av LAS-förhandlingarna. ”Pappers varnade tidigt för att gå in i förhandlingar. Det kommer inte att föra med sig framgångar. Vi kommer kanske att kunna byta något som är bra för oss mot något annat, men att gå ut ur det på andra sidan med ett värde större än idag kan inte ens den mest optimistiska tro… och det blir inte bättre av att politikerna lägger sig i”, skrev Pappers nu bortgångne ordförande Matts Jutterström i sin sista krönika i Dagens Arbete den 13 maj under rubriken: ”Nu måste vi kämpa för LAS!”.

Att sex fackförbund, som tillsammans organiserar mer än hälften av LO:s medlemmar, har hoppat av innebar att varje eventuell överenskommelse saknar legitimitet. 

Att sex fackförbund, som tillsammans organiserar mer än hälften av LO:s medlemmar, har hoppat av innebar att varje eventuell överenskommelse saknar legitimitet. 

Nu gäller det att facken gör slag i saken och bryter samförståndet med regeringen och arbetsgivarna och istället tar den ”politiska fajt” som Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson utlovade i tisdags för att försvara arbetsrätten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!