Fastighetsägare vill ha chockhyror – Boden värst

Bäckman fastigheters krav på över 21 procent i Boden är högst i landet. Låt inte hyresgäster betala krisen – frys hyran! (Foto: Offensiv)

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Extrema hyreshöjningar kan kasta ut folk på gatan, det vill säga om hyresvärdarnas krav blir sanning. Boden toppar hyresgästföreningens lista på hyresvärdarnas krav, med mellan 10-20 procent i höjda hyror som värst.

I Hem & Hyra, Hyresgästföreningens (HGF) tidning, listas hyresvärdarnas yrkande på hyreshöjningar inför eller under de förhandlingar som har påbörjats. Bland de hyror som redan har förhandlats går hyreshöjningar från noll till över fem procent, men redan i höstas varnade HGF om risk för hyror som höjs upp till 10 procent på grund av inflationen.
Alla höjningar av hyran är ytterligare en fördubbling av straff mot vanligt folk som förväntas ta ansvar och bära den ekonomiska krisen.
Hyresvärdar och andra företag har länge haft den snedvridna ekonomiska fördelningen till sin fördel, det vill säga vinstregn, skattelättnader och räddningspaket från staten.
Därför är höjningar på bara fem procent ett slag i ansiktet på alla som hyr sin bostad – höjningar på fantasinivåer som 10-20 procent kommer direkt leda till att folk kastas ut på gatorna.

I Boden har HGF strandat förhandlingar med hyresvärden Lundströms fastigheter på grund av oseriöst höga krav – drygt 11 procent. Men samtidigt kom krav på över 21 procent av en annan hyresvärd, Bäckman fastigheter, som är på första plats över listan på hyreshöjningar. Bland de tio högsta kraven finns fastighetsägare i Boden bisarrt nog på sex platser.
Förutom att vinsterna för hyresbolagen försvaras genom att skylla på höjda priser under inflationen kan de höga siffrorna i Boden möjligen förklaras med den bubbla av industrisatsningar som påverkat bostadsmarknaden starkt. Enligt HGF är det inte bara ”orimliga” höjningar som utmärker Boden, utan även ovanligt svåra förhandlingar.

Hyresgästföreningen har på riksplanet försvagats de senaste åren på grund av att byråkratin i toppen har kastat ut flera medlemmar som faktiskt kämpat mot höjda hyror, framför allt inom rörelsen Nej till marknadshyra.
Lokalt har HGF på flera platser stöttat kampen mot bland annat marknadshyra och det är en sådan medveten kamp som nu krävs för att stoppa hyresmagnaternas fortsatta utsugning av hyresgästerna genom chockhöjda hyror.

Öppet brev angående hyresförhandlingarna i Stockholm stads allmännytta till Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer samt Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder

Hyresförhandlingarna har nu återtagits från Hyresmarknadskommittén, samtidigt som hyresgästernas oro för resultatet av årets förhandlingar aldrig har varit större. Hyresgästerna har det senaste året drabbats av historiskt höjda levnadsomkostnader.
Då bolagen dessutom i många år har visat extremt goda resultat samtidigt som hyresutvecklingen under flera årtionden har varit dubbelt så hög som KPI (konsumentprisindex) var yrkandet på 8,7 procents hyreshöjning från de allmännyttiga bolagen i Stockholm innan strandningen fullständigt orimliga!
Dessutom betalar vi hyresgäster till stadsutvecklingen både via skatter som alla andra medborgare gör, men även extra via våra hyror, medel som plockas ut ur de kommunala bostadsbolagen och delas vidare till Stockholms stad.
Vi ser nu med största oro på resultatet av förhandlingarna. Till exempel i Upplands Bro hamnade hyreshöjningar i genomsnitt på 3,6 procent plus 122 kronor per månad från den 1 februari – med andra ord ett absurt krisstöd som varje hushåll ska betala till bolaget under 2023.
För den som idag har en månadshyra på 8 000 kronor innebär det en hyreshöjning med 438 kronor, en månatlig höjning på mer än 5 procent, något som för många är omöjligt att bära! Detta får inte bli den nya normen!

Den nya majoriteten i stadshuset har beslutat att sänka avkastningskravet på Stockholms allmännytta med 479 miljoner kronor, vilket har beräknats motsvara 6,2 procent av hyran. Då bör frysta hyror enligt vår och många hyresgästers mening vara utgångskravet.
Ett absolut minimikrav från hyresgäster är att hela det sänkta avkastningskravet på 6,2 procent oavkortat ska användas till att sänka det redan yrkade hyrespåslaget på 8,7 procent för Stockholms allmännytta.
Som protesterna utanför allmännyttans huvudkontor i Stockholm den 9 januari visade är hyresgästerna beredda att ta kampen. Nätverket Nej till marknadshyra är beredda att ge allt upptänkligt stöd till nya och mångdubbelt större protester om så krävs!

Samordningsgruppen för nätverket Nej till marknadshyra – JA till en social bostadspolitik, den 19 januari 2023

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!