För socialism & klimaträttvisa

av Offensivs redaktion

För att avskaffa orättvisor och förtryck krävs inte bara kamp, utan också organisation och ett politiskt alternativ – en socialistisk massrörelse (Foto: Natalia Medina).

I år är det viktigare än på länge att demonstrera på 1 maj, som sedan 1890 varit en röd dag för solidaritet, global kamp och socialism.

I Sverige blir 1 maj inledningen till en månad fylld av protester mot högerpolitiken, attackerna på strejkrätten och att landet slits isär. 1 maj blir också en del i mobiliseringen till nya globala massaktioner för klimatet den 24 maj.
Den snabbt fördjupade klimat- och miljökrisen visar ensamt på behovet av snara socialistiska systemförändringar: Det finns ingen Planet B. Enligt FN:s klimatpanel ifjol måste utsläppen nästan halveras fram till år 2030 för att sedan nå noll 20 år senare, vilket kräver en omställning som världen aldrig tidigare har skådats. Denna omställning som inte kan vara annat än socialistisk skulle enligt FN:s klimatpanel kosta ungefär 2,5 procent av global BNP. Det är en stor summa, men inte mycket större än världens samlade militärutgifter, som stadigt ökat under senare år. 

Kollektivt ägande och en demokratisk planering av hela samhällsekonomin är en förutsättning för en grön omställning och en hållbar utveckling.
Det är inte pengar eller teknik som saknas för att lägga om kursen mot nollutsläpp. Vad som står i dess väg är det privata ägandet av resurser, den kortsiktiga vinstjakten och marknadens kaos samt högerpolitikens avregleringar. 
Världsekonomin har börjat vända nedåt, och det innan ens arbetarna och de fattiga fått småsmulor från den kaka som vuxit. Det kommer naturligtvis att ge ytterligare bränsle till den ilska och missnöje som finns mot växande klyftor, den fortsatta högerpolitiken, regeringarnas allt mer auktoritära drag samt den girighet och korruption som nyliberalism och finanskapitalets dominans göder. 
Det är detta missnöje som gör situationen så explosiv och oförutsägbar, och som har resulterat i rörelser som de Gula västarna i Frankrike, men också de massprotester som i år fått de diktatoriska regimerna i Algeriet och Sudan att rasa ihop. 

I Sudan liksom på andra håll i världen är det kvinnorna som varit drivande i massprotesterna. 2018 blev också det år som Metoo inspirerade till strejker – även globalt. I den nya globala kvinnorörelsen gror den socialistiska feminismen.
Världen har aldrig varit rikare, men heller aldrig så ojämlik. Världens cirka 2 000 dollarmiljardärer ökade sina samlade tillgångar med 23 miljarder kronor om dagen förra året, samtidigt som de 3,8 miljarder människor som utgör världens fattigaste hälft såg sina tillgångar minska med 4 miljarder kronor om dagen, enligt hjälporganisationen Oxfams senaste ojämlikhetsrapport.

Världen är i händerna på ett par hundra storbolag och banker samt superrika. För att avskaffa den ordningen krävs inte bara kamp, utan också organisation och ett politiskt alternativ – en socialistisk massrörelse. Hur ska vi annars kunna besegra historiens mäktigaste härskande klass alla kategorier?
Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med socialister världen över kämpar för att forma en sådan massrörelse. Bli med i kampen för socialism och klimaträttvisa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!