I marginalen: Vidrig blå-brun M-soppa

av Per Olsson

Moderaterna, som inte längre vill kalla sig ”Nya”, har lanserat vad partiet kallar ”Den nya svenska modellen”. Det är en modell där välfärden är liten, men där det finns desto mer av flyktingmurar, militär och kärnkraft. Det vill säga ungefär den hemska modell som Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna har gjort till sin.

Ju djupare M-krisen blir, desto mer höger går M. Idag är partiet nere på samma låga opinionssiffror som när Anna Kinberg Batra fick sparken. De många väljare som Moderaterna har förlorat till SD och KD vill M-ledningen nu ta tillbaka genom att bli ännu mer blåbrun.
Det är därför ingen tillfällighet att M:s andre vice ordförande i Göteborg, Lena Ferm, hävdar att “de flesta invandrare är analfabeter”, gillat en bild med hakkors samt att de lokala moderaterna i Torslanda ger henne fullt stöd.
Inte heller är det en tillfällighet att Moderaternas toppkandidat i EU-valet Tomas Tobé vill stoppa alla flyktingar vid EU:s yttre gräns – och pröva asyl­ansökningar i särskilda center utanför unionen. Det är en högerpolitik som lånats från Australien där flyktingar placeras i fångläger på öar långt utanför landets kust. Det är för övrigt vad även Danmarks högerregering med stöd av Socialdemokraterna vill göra med sina “Alcatraz-öar” för flyktingar som ska utvisas och läger i exempelvis Nordafrika dit alla icke västerländska flyktingar som kommer till Danmarks gräns ska skickas för att få sin asylansökan prövad.

Medan Kristdemokraterna vill starta korståg för att kristna förortens invånare kräver M att polisen ska kunna visitera människor som inte är misstänkta för brott. Tidigare har partiet krävt att beväpnad militär ska sättas in i förorten. Det föreslog 20 moderata riksdagsledamöter hösten 2017 och Stefan Löfvens replik var att ”det kan jag nog tänka mig”. 
”Alla måste kunna göra en klassresa”, var temat när M-ledaren Ulf Kristersson i början av april lanserade den ”nya svenska modellen” på partiets “Sverigedagar”. Och för att det skulle bli ännu mera överklass och svenskhet poängterade Kristersson att: ”Det svenska näringslivet är ryggraden i vårt välstånd. Och själva förutsättningen för den svenska modellen. Ta in det, för ibland glöms det bort”. Därefter upplyste han de församlade, onödigt kan en tycka, att: “Moderaterna är entreprenörernas och det fria näringslivets parti i Sverige”. ”Det är naturligt för M och KD att vända sig till oss”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Förvånad, någon?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!