Förlossningsvården mot ännu en tuff sommar

Stora nedskärningar som innebär än värre arbetsmiljöproblem får fler barnmorskor att lämna yrket (Foto: Wikimedia Commons).

av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv

Den 5 maj var den internationella barnmorskedagen. I år uppmärksammades det med varningar om kommande krisläge inför sommaren. Sommarmånaderna är numera den intensivaste perioden inom förlossningsvården och juli är den månad med flest födslar, samtidigt som det är semesterperioder för de anställda. Men det är inte hela problemet. Allt sämre arbetsvillkor har nu också fått fler barnmorskor att lämna sina jobb och gjort det svårare att rekrytera nya.

I en debattartikel i Dagens medicin den 5 maj varnar ledningen för Vårdförbundet för problemen. Trots att 19 av 21 regioner vittnar om brist på barnmorskor vidtas inte rätt åtgärder, menar de. De påpekar också att flera anmälningar om brister i förlossningsvården som gjorts till IVO (inspektionen för vård och omsorg) har kunnat relateras till den höga arbetsbelastningen för barnmorskor och läkare.

Extra svårt har personalläget så klart blivit på grund av pandemin. Till exempel är pensionerad personal som brukar jobba extra vid semestertider redan upptagna med att arbeta med exempelvis vaccinationer, alternativt kanske de väljer att inte gå ut och arbeta då de kan tillhöra en riskgrupp.
I ett debattinlägg i Sundsvalls Tidning den 7 maj svarar 40 anställda vid Kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus på ett uttalande som länsverksamhetschefen Marju Dahmouns gjort i samma tidning dagarna innan och där länsverksamhetschefen säger att hon ”tror varken att dåliga löner eller dåligt ledarskap gör att barnmorskor i länet slutar.”
I sin debattartikel skriver de 40 anställda: ”För många av oss som arbetar på Kvinnokliniken i Sundsvall ter sig uttalandet världsfrånvänt. Såväl erfarna barnmorskor som erfarna undersköterskor väljer att säga upp sig på grund av just arbetsmiljön.”

 – Det är inte en brist på utbildade barnmorskor, utan det är en brist på schysta arbetsvillkor som gör att folk slutar hos oss, säger Elin Fällström från Barnmorskeförbundet till Sundsvalls tidning och understryker då ytterligare arbetsmiljöns betydelse. 
Enligt Barnmorskeförbundet har Region Västernorrland tappat 30 barnmorskor sedan 2017.
Kriserna och arbetsmiljöproblemen på Kvinnokliniken har varit återkommande. De stora nedskärningarna runt 2010-2011 fick många barnmorskor att byta jobb. Mödrar fick under somrarna börja vara beredda på att åka till annan ort för att föda. Några blivande mammor startade då Flodhästupproret och genomförde flera protester här i Sundsvall.

Nu behövs det att vårdfacken tar strid för att vända utvecklingen. Flera bra krav reses av både Vårdförbundet och Barnmorskeföreningen, till exempel när det gäller arbetsmiljö och löner. Vårdförbundet skriver i sitt inlägg i Dagens Medicin att ”livslönen” måste höjas med minst 30 procent.
Det kommer dock att krävas en massiv kamp för att få till förändringar som barnmorskorna och så klart länets mödrar så väl behöver. 
Utvecklingen går just nu åt motsatt håll. För vi ska komma ihåg att mitt i allt detta går politikerna i Region Västernorrland vidare med beslutet om omfattande nedskärningar som ska sänka sjukvårdens utgifter med 474 miljoner kronor fram till 2022.
Dessa sparplaner rymmer bland annat stora neddragningar av antalet vårdplatser på sjukhusen i regionen.

DANMARK: SJUKSKÖTERSKEFACKET VARSLAR OM STREJK
Efter att medlemmarna har röstat nej till det avtalsförslag som fanns har Dansk Sygeplejeråd (sjuksköterskefacket) varslat om strejk från den 20 maj. 
Medlemmarna ansåg att lönepåslaget var för lågt och inte svarade upp mot arbetsuppgiften, särskilt under pandemin, och utbildning.
Nya förhandlingar har inletts för att om möjligt få arbetsgivarna att gå med på ökade lönepåslag. Blir det strejk kommer den till en början att omfatta en tiondel av fackets medlemmar i såväl regioner som kommuner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!