Fort Europas taggtråd och död stärks efter EU:s avtal med Tunisien

Ursula von der Leyen sa bland annat att det behövs insatser mot ”sök- och räddningsoperationer” – det vill säga: rädda inte människor i nöd (Foto: EU2017EE Estonian Presidency / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Fort Europas vallgrav blir dödligare. EU och Tunisien slöt i veckan ett nytt avtal, där ”migrationsströmmen över Medelhavet” ska hejdas i utbyte mot omfattande ekonomiskt stöd.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är avtalet ”en avsiktsförklaring för ett strategiskt och ömsesidigt partnerskap”. Vid pressträffen i Tunisiens presidentpalats fortsatte hon: ”Vi behöver mer än någonsin ett effektivt samarbete”, med insatser mot ”nätverk av smugglare och människohandlare” och ”sök- och räddningsoperationer” (!). Det vill säga: rädda inte människor i nöd.
På plats fanns även Italiens högerextrema premiärminister Giorgia Meloni, som gnuggande händerna nöjt över de ytterligare hinder som avtalet säkerligen innebär; alla detaljer har inte redogjorts än.
Men vad von der Leyen sa var att EU kommer att ge Tunisien 105 miljoner euro i stöd för att ”bekämpa irreguljär migration”, samt 150 miljoner euro i ”omedelbart stöd”. Och om Tunisien böjer sig för IMF:s diktat och accepterar ett stort lånepaket (utan tvekan villkorat på stora nedskärningspaket) kommer EU också att ge lån på uppåt 900 miljoner euro.

Sedan tidigare har EU ett avtal med Libyen som ger ekonomiskt stöd till landet i utbyte mot att den libyska kustbevakningen ansvarar för patrullering av Medelhavet för att stoppa de som tvingas på flykt.
Medelhavet har blivit ett dödens hav efter Fort Europas alla hinder. Över 700 flyktingar från Syrien, Pakistan och Egypten, inklusive barn, uppskattas ha drunknat i den fruktansvärda katastrofen den 15 juni där en båt med flyktingar sjönk.
Den grekiska kustbevakningen vägrade att ingripa för att hjälpa. Det är dessutom EU:s officiella politik.

I takt med att tomrummet till vänster bara ökar i Europa när traditionella och nya vänsterpartier sviker arbetarklassen med sina samarbeten med etablissemangets partier samt total avsaknad av organisering till kamp och motstånd har högerextrema och rasistiska partier kunnat växa. De skuldbelägger flyktingar och invandrare för alla de problem som det kapitalistiska systemet är ansvarig för, och kryddar det med olika populistiska utspel som ”satsningar på sjukvård” exempelvis. Men ingen arbetare har någonsin fått det bättre av att vissa grupper och personer inom samma arbetarklass får det sämre, förtrycks, utvisas och jagas. Tvärtom krattar det manegen för breda försämringar för alla arbetare.
Det krävs solidarisk, global kamp för rätten till asyl, bostad, välfärd och bra jobb med schyssta löner och villkor för alla, samt mot den söndra och härska-taktik som rasismen är ett uttryck för.

Socialistiskt Alternativ säger:
• Riv Fort Europas murar – nej till kriminalisering och jakten av de som tvingas fly kapitalets och imperialismens krig, terror och förtryck samt de som hjälper flyktingar. Asyl till alla som flyr från krig och förtryck.
• Amnesti till alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Gemensam kamp mot skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor – omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd och bostad åt alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!