Fortsatt antirasistisk kampanj i Stockholm med Unga Socialister

Några av ungdomarna som slöt upp på den antirasistiska träffen och vill fortsätta kampen (Foto: Robert Bielecki).

av Unga Socialister Stockholm // Artikel i Offensiv

Onsdag den 23 september arrangerade Unga Socialister i Stockholm en antirasistisk träff tillsammans med elever från bland annat Anna Whitlocks gymnasium. Bakgrunden är att det rasistiska partiet Alternativ För Sverige (AFS) nyligen har besökt skolor för att sprida sin hatiska rasistpropaganda och samtidigt provocera och hetsa mot antirasister.

Bland annat har AFS delat ut flygblad utanför Sjölins Norra, Jensens Södra, Norra Real, Globala och Anna Whitlocks gymnasium. 
På filmklipp från aktiviteterna syns tydligt hur ett flertal lärare och elever uttrycker att AFS rasism inte är okej, och som svar på det har AFS hängt ut personerna med bild och namn på sociala medier. 

Exempelvis var det en elev på Globala gymnasiet som spottade på marken bredvid Christian och Mattias från AFS, vilket de besvarade med att följa efter personen med sin kamera, publicera personens namn och bild på nätet och polisanmäla bespottandet som ofredande. 
Skolbesöket på Globala beskriver de senare som att ”bli påhoppad av rabiata gäng med blått hår”. Det är en fegiskampanj som går ut på att dela ut lappar, överdriva om hur positiv responsen var från eleverna på skolan och hänga ut alla som reagerar negativt på besöket.

Att rasistpartier som AFS med starka kopplingar till andra fascistiska organisationer, som säger att SD är alldeles för mesiga, och som förespråkar ”återvandring” för att uppnå ”ett Sverige bara för svenskar” ska få sprida sin hatpropaganda och hetsa mot meningsmotståndare på nätet, är inte okej. 
Vi måste bygga antirasistiska nätverk, gå samman och visa att rasister inte är välkomna på våra gator och torg, skolor och arbetsplatser eller någon annanstans. Det enda sättet att stoppa rasistorganisationer från att växa är att göra motstånd, visa att de inte har nåt stöd, och inte ge dom en millimeter av det offentliga rummet. 

Antirasismträffen på Anna Whitlock är bara början på Unga Socialisters motkampanj. På mötet diskuterades AFS och SD:s rasistiska och nazistiska historia, tidigare exempel på antirasistiska segrar (som Kärrtorp och Göteborg), kopplingen mellan rasism och kapitalism, normaliseringen av rasistiska partier och behovet av att bygga motstånd överallt man kan.
Unga Socialister kommer att fortsätta bygget av den antirasistiska kampen med fler träffar under hösten, och samla kraft för att kunna göra motstånd där rasismen väljer att visa sitt fula ansikte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!