Frankrike: Miljontals strejkar för pensioner

Över 2,5 miljoner deltog på den fjärde protestdagen mot Frankrikes planerade pensionsreform i en kamp som bara tycks växa i omfattning (Foto: patrick janicek / Flickr CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Lördagen den 11 februari demonstrerade över 2,5 miljoner människor på den fjärde protestdagen mot Frankrikes planerade pensionsreform. Till skillnad från de tidigare protestdagarna, som tidigare har hållits på vardagar, arrangerades denna specifikt på en helgdag för att arbetare som inte kan strejka skulle kunna delta.

Efter nästan en månad av strejker och demonstrationer ser rörelsen till försvar av pensionerna inte ut att ha tappat luft, utan förberedelser för ännu större och mer utdragna mobiliseringar är redan igång.
Bakgrunden till protesterna är att den franska regeringen nyligen annonserade planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år, och att antalet obligatoriska arbetsår för att få pension höjs från 41 till 43 år. Samma dag, den 10 januari, utlyste ordförandena för de åtta största fackliga centralorganisationerna en gemensam strejkdag den 19 januari, med planer på fler strejk- och demonstrationsdagar i framtiden.
Strejkerna samordnas i ett tvärfackligt samarbete (”Intersyndikalen”) mellan de största facken och en handfull ungdomsförbund.

Macron har försökt driva igenom pensionsreformen sedan flera år tillbaka, men sköts upp för att regeringen skulle kunna fokusera på covid-19-pandemin och Ukrainakriget. Opinionsundersökningar har visat att ungefär 60 procent av befolkningen är negativt inställd till pensionsreformen och positivt inställd till strejkerna.
Över 1,2 miljoner människor demonstrerade den 19 januari på 200 platser runt om i Frankrike. Järnvägsfacket rapporterade att uppemot 46 procent av arbetarna strejkade den dagen, och inom lärarfacket strejkade 43 procent av grundskolelärarna och 35 procent av gymnasielärarna, enligt Connexion France.

Detta följdes av en protestdag den 31 januari där uppskattningsvis 2,8 miljoner människor deltog. Den 7 februari hölls den tredje protestdagen med cirka 2 miljoner deltagare landet runt.
Bara några dagar innan rapporterade Le Monde att premiärminister Borne hade försökt räcka fram en eftergift till Intersyndikalen genom att föreslå att den som börjat jobba vid 20 eller 21 års ålder skulle kunna pensionera sig redan vid 63 års ålder, vilket avfärdades av fackledningarna. Nästa protestdag som har utlysts är den 16 februari, samma dag som Offensiv kommer ut.
Intersyndikalen har deklarerat att om regeringen vägrar att lyssna på folkets protester och inte kommer med något besked kommer fackrörelsen att sätta ”tvärstopp för hela Frankrike” den 7 mars. Även internationella kvinnodagen den 8 mars har tagits upp som en protestdag eftersom pensionsreformen riskerar att drabba kvinnor hårdare.

Kanske mest spektakulärt var det som kom att kallas för ”Robin Hood-aktionerna”. I flera städer beslutade anställda inom energisektorn att leverera gratis el och gas till skolor, universitet, förskolor, sjukhus och annan offentlig verksamhet såsom bibliotek och simhallar samt till låginkomsthushåll. Samtidigt har flera kontor tillhörande diverse politiker upplevt ett antal strömavbrott sedan strejkerna började. Genom att koppla samman strejkerna för pensionerna med levnadskostnadskrisen, ta direkt kontroll över energidistributionen och genomföra en rättvis fördelning har arbetarna tagit ett kvalitativt steg framåt. Det återstår att se hur rörelsen utvecklas.
ISA i Frankrike och Belgien, som har ingripit i strejkerna och protesterna, beskriver stämningen som ”militant och brinnande”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!