Frisören Sofie: ”Jag är hemma utan någon som helst ersättning”

”Min ekonomi är nu i kaos”, berättar Sofie Bergström (Foto: Privat).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Just nu finns det ingen ersättning alls för riskgrupper som inte kan arbeta. Offensiv har pratat med frisören Sofie Bergström.

Egenföretagare är också en grupp utan skydd, vilket rör många frisörer. 
Rättvisepartiet Socialisterna anser att staten omedelbart måste gå in med stöd för alla som drabbas av coronakrisen – speciellt de som drabbas dubbelt upp – både som arbetare som blir av med jobbet och som riskgrupp som oroas för sin egen hälsa. Det regn av stödmiljarder som staten hällt över stora företag och friska välmående har uteblivit för riskgrupper och egenföretagare. 

– När coronaviruset kom jobbade jag. Sen fick jag veta att jag själv tillhör en riskgrupp. Jag kontaktade sjukvården som avrådde mig från att jobba, speciellt eftersom vi frisörer inte kan följa riktlinjerna. Dels kan vi inte hålla avstånd utan måste komma nära och dels tar vårt arbete mer än 15 minuter. 
– Jag är nu hemma utan någon som helst ersättning. Försäkringskassan har än så länge inget att erbjuda för riskgrupper som inte kan jobba. Min ekonomi är nu i kaos. De jobb jag förlorar nu går inte att jobba igen – det är förlorat.

– Försäkringskassan hoppas att det kommer en ersättning till riskgrupper. Det skulle då bli 80 procent av lönen. Om det blir så är det inte till så stor hjälp för mig som egenföretagare då lönen bara är en del av ekonomin. 
– Nu har jag utgifter som företagsförsäkringar, hyra för salongen, stimavgift, leverantörskostnader, företagslån, pensionsavgifter med mera men inga inkomster alls. Egenföretagare kan inte heller permittera sig själva.
– Frisörer drabbas på flera sätt;  det är en jobbig bransch. Vi får  färre kunder då många av våra kunder är äldre och håller sig hemma. Jag har kontakt med flera kollegor som har det svårt. Många är rädda att smitta kunder då man inte själv vet om man bär på smittan. 

– En till frisör som jag känner tillhör också en riskgrupp, men hon känner sig så pressad ekonomiskt att hon jobbar ändå. Jag vågar inte göra det eftersom jag har tre små barn att tänka på; jag stannar hemma. Frisörföretagarna säger att de försöker driva den här frågan, men än har inget hänt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!