Fulspelet från Amazon möter motstånd från arbetarna

Onsdagen den 14 juni röstade Amazonarbetarna i Coventry för sex månader av fortsatta stridsåtgärder, rapporterade fackförbundet GMB.

VILGOT KARLSSON

Det är en förlängning av den kampanj som har pågått sedan början av året och som grundar sig i kraven på höjd timlön från 11 pund till 15 pund, och att Amazon officiellt erkänner den lokala fackföreningen så att de kan förhandla om kollektivavtal.

Den 25 januari skrev lagerarbetarna i Coventry historia när hundratals deltog i den första fackligt organiserade strejken för Amazonanställda i Storbritannien någonsin. Strejken var i första hand en reaktion mot Amazons skamligt låga förslag på löneförhöjningar på ett halvt pund (läs mer i Offensiv #1541).

Sedan januari har GMB organiserat ett antal strejkdagar på Amazonlagret i Coventry och kampanjat för att fler ska gå med. Den 14 juni, dagen då arbetarna i Coventry röstade om fortsatt kamp, var den nittonde strejkdagen i den pågående kampanjen. När antalet fackligt anslutna på arbetsplatsen översteg 700 arbetare, 51 procent, skickade facket in en ansökan om att officiellt erkännas av arbetsgivaren. Den 11 maj, efter 10 dagar utan svar från Amazon, skickades ansökan istället till den brittiska motsvarigheten till Medlingsinstitutet.
Men bara två veckor senare tvingades GMB dra tillbaka sin ansökan då Amazon meddelade att det totala antalet anställda var närmare
1 000 fler än vad GMB hävdade. GMB anklagar arbetsgivaren för att ha blixtanställt närmare 1 300 nya lagerarbetare under våren för att kunna konkurrera ut antalet fackliga.
Amazon har besvarat anklagelsen med att ”vi värvar regelbundet nya lagmedlemmar, landet runt, året om, vilket ger tusentals människor nya karriärmöjligheter och möter våra kunders förväntningar. Det gäller även detta år”.
Trots detta bakslag har GMB inte gett upp, utan förbereder sig på en utdragen kamp med fler strejkdagar under det kommande halvåret, kombinerat med en värvningskampanj för att komma över den höjda ribban.

Även i Tyskland hettar den fackliga kampen mot Amazon till. Den 26 juni utlyste Verdi, Tysklands näst största fackliga centralorganisation, en 48-timmarsstrejk på Amazonlagret i Leipzig, rapporterar Reuters. Liksom i Coventry utlystes strejken som en reaktion mot Amazons föreslagna löneförhöjningar, i detta fall på 3 procent under det första året av det nya avtalet. Fackets motkrav är ett bindande kollektivavtal som inkluderar en höjning av timlönen med 2,5 euro de kommande 12 månaderna samt en höjning av lärlingslönerna på 250 euro.
Det är inte första gången som Amazonarbetare strejkar i Tyskland. Lager- och leveransarbetare har tidigare strejkat för bättre villkor och högre löner under Black Friday år 2018, utförsäljningsdagen ”Prime Day” år 2019 samt under påskveckan år 2021. Verdi har kämpat för kollektivavtal för Amazonarbetare sedan 2013.

I USA pågår kampanjer för facklig organisering på flera Amazonlager sedan flera år tillbaka. På flera ställen stöttas kampanjerna för facklig anslutning av Socialistiskt Alternativs amerikanska systerorganisation Socialist Alternative och kampanjen Worker’s Strike Back (WSB), vilket Offensiv har skrivit om tidigare (se Offensiv #1500). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!