Göteborg: 2000 lärare demonstrerade mot skolnedskärningarna

Text och Foto: Mattias Bernhardsson

Lärarprotesterna fortsätter. Under torsdagen samlades 2000 lärare på Gustav Adolfs torg i Göteborg när Sveriges Lärare hade demonstration. S-V-MP-styrets skolnedskärningar är drakoniska: 500 tjänster hotas.

– Mår ni bra?! frågade huvudskyddsombudet Terje Adkins i micken.

– Nej!, var det rungande svaret som ekade över Gustav Adolfs torg.

– De nedskärningar som ska göras nu, de görs inte på skolor som hittills har fått vad de behövt för att upprätthålla balans mellan krav och resurser för lärare och elever. År efter år efter år har fullmäktige och förvaltningar och ledningsgrupper runt om i landet skrivit beslut om att skolor ska jobba mer effektivt. Men man kan inte effektivisera barn, sa Åsa Plesner, före detta lärare som skrivit fem böcker om skolan för tankesmedjan Balans.

Åsa Plesner.

– Enda sättet för en lärare att vara lojal mot skolan och eleverna i dagsläget är att sätta ned foten och protestera. Det håller inte med dessa nedskärningar och besparingar. Det var glädjande att protesterna i Stockholm ändå ledde till att politikerna trollade fram 102 miljoner till.

– Vuxna håller i regel käften. Men jag tror att det är dags att ändra på det. Skolorna och välfärden behöver tillräckliga resurser och långsiktiga förutsättningar klara nu. Betala ut dem – jag lovar att det går, jag är också ekonom och jag vet att budgetar inte skrivna i sten utan i Excel. Man kan skriva andra siffror i cellerna, konstaterade Åsa.

Sveriges Lärare varnade för fler protester efter skollovet. ■

Lärarröster:

Lars Olsson, lärare i Högsbo:

– Satsar man på skolan får samhället mycket gratis. Det är vansinne att regeringen satsar på militär upprustning istället för skolan. 


Carla Svensson, förskollärare i Gårdsten:

– Nedskärningarna är orättvisa. Det är redan för stora barngrupper och vi som jobbar är så stressade. Det behövs tvärtom mer resurser och fler anställda, så att alla barn kan få den uppmärksamhet och det stöd de behöver.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!