Göteborg: Ombildningar tillfälligt bordlagda

För att sätta press på politikerna behöver hyresgäströrelsen på nytt mobilisera (Foto: Kristofer Lundberg).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Högerstyrets planer på ombildning av hyresrätter var på nytt uppe för debatt i Göteborgs kommunfullmäktige. Efter en lång och intensiv debatt kunde dock inget beslut tas. Vänsterpartiet lyckades genom formalia skjuta upp förslaget.

Förslaget på massiva ombildningar i likhet med det förödande experiment som genomfördes i Stockholm i början på 2000-talet kommer från Alliansen och Demokraterna, vilka vill öppna upp för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i alla de områden där hyresrätten dominerar.
Kampen mot ombildningar har varit omfattande i Göteborg de senaste två åren. Genom protester och mobilisering har boende lyckats stoppa ombildningar och utförsäljningar på Marconigatan i Frölunda, i Sandeslätt i Hammarkullen och i Rannebergen i Angered. I december innan pandemin slog till demonstrerade över 1,000 Göteborgare mot ombildning och utförsäljning vid två tillfällen.
Alliansen försvarade planerna på att ombilda till bostadsrätter i förorten genom att påstå att det skulle öka valfriheten och innebära att hyresgäster som vill göra boendekarriär kan välja att bo kvar i sitt område och köpa. 

Kampen i stadens förorter har påverkat partier som varit för ombildningarna som S, SD och MP, som nu alla var emot ombildningarna tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. 
Socialdemokraternas Jonas Attenius föreslog att förslagen från S, V, MP, FI och SD skulle slås ihop till ett förslag, då de hade liknande ”att-satser”. 
Såväl Karin Pleijel (MP) och Daniel Bernmar (V) höll med och argumenterade till presidiet och kommunfullmäktiges ordförande att slå ihop förslagen. 
Axel Josefson från M invände, i hopp om att förslagen skulle slå ut varandra då V har som princip att inte rösta på SD förslag. 
Kommunfullmäktige lyckades dock inte fatta beslut i frågan. Debatten var lång och i många fall med hård ton och krävde två ajourneringar för att lösa formaliafrågor. När S, V och MP kom tillbaka hade de kommit överens om att rösta på SD:s ”att-sats”, men inte hela förslag. 
När Alliansens insåg att oppositionen lyckats samla sig för att stoppa förslaget på ombildningar agerade Axel Josefson med att bordlägga förslaget. Ombildningar har tillfälligt stoppat.

För att sätta press på politikerna behöver hyresgäströrelsen på nytt mobilisera. Tyvärr har Hyresgästföreningen varit totalt frånvarande i kampen mot ombildningar de senaste två åren, där den sittande styrelsen istället för att företräda hyresgästerna har valt att arbeta för att konsolidera sin makt. 
Hyresgästerna i stadens förorter och arbetarområden kan därför bara lita på sin egen styrka och mobiliseringskraft. Hyresgästerna bör alliera sig med stadens vänster i bred bemärkelse för att på allvar mobilisera till hyresrätten försvar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!