Grekland: Livlig ungdomsprotest mot förorenande fabriker i Volos

Tusentals slöt upp i den ungdomliga demonstrationen mot förorenarna (Foto: Xekinima).

av Xekinima (CWI Grekland) // Artikel i Offensiv

Den 21 november samlades skolelever till en demonstration mot Lafarges cementfabrik i grekiska Volos i protest mot luftföroreningarna den orsakar samt mot Volos kommunfullmäktiges planer på att bygga en SRF-fabrik (avfallsförbränning som bränner stora mängder plast och metaller, vilket skapar stora utsläpp). Demonstranterna kräver ekologisk och hållbar avfallshantering i offentlig regi.

Över 2 000 skolelever marscherade genom centrala staden. Många av de förbipasserande visade öppet sitt stöd till demonstrationen.
Även universitetsstudenter och lärare från gymnasieskolorna deltog, vars fack hade kallat till en tre timmar lång arbetsnedläggelse för att stödja mobiliseringen. 14 av 20 skolor ockuperades också av studenter samma dag.
Många hemmagjorda plakat hölls upp under marschen, med buskap som ”Giftig luft? Nej tack”, ”Luften är förorenad, utbildning dyrt, er tillväxt är giftig”, ”Nej till avfallsförbränning för multinationellas vinster”, med mera.

Denna massiva och lyckade demonstration var ett resultat av det hårda arbete som Volos Aktionskommittés Ungdomssektion har gjort, med öppna möten, massflygbladsutdelningar, affischering med mera. De fick även riksomfattande mediabevakning.
Xekinima (CWI Grekland) spelar en mycket aktiv roll i Ungdomssektionen samt i stadens Aktionskommitté. Det var vi som först föreslog en utbildningsstrejk och att elever tar till gatan i protest. Samtidigt lyfter vi behovet av att länka samman till arbetarklassen och förbereda för en generalstrejk som omfattar hela staden samt kamp mot det kapitalistiska samhället – för ett fritt och demokratiskt, socialistiskt samhälle. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!