Guatemala: Paramilitärer dömda för systematiska övergrepp

Qʼeqchiʼ-folket bär kvarlevor av sina släktingar efter en uppgrävning. Nu har äntligen paramilitärer dömts för de brott som begicks under inbördeskriget i Guatemala (Foto: CC).

av Natalia Medina // Artikel i Offensiv

I Guatemala har fem före detta paramilitärer dömts till fängelse för de övergrepp de har begått mot 36 kvinnor tillhörande Mayafolket.

Brotten begicks mellan 1981 och 1985 under inbördeskriget i Guatemala. En del av offren var bara barn när övergreppen begicks. Inbördeskriget pågick mellan 1960 och 1996.
Den USA-understödda militärdiktaturen i Guatemala samarbetade med paramilitärer i jakten på meningsmotståndare. Sexuellt våld har senare visat sig vara en metod använd av militär och paramilitär som en del av krigföringen. Det ojämna kriget som fördes mot vänstergrupper resulterade i 200,000 döda och 46,000 försvunna.
Över 80 procent av offren var civila från Mayafolken, medan över 90 procent av brotten begicks av militär och paramilitär. Detta är andra gången som sexuellt våld använt under inbördeskriget har lett till åtal.

De före detta paramilitärerna Gabriel, Francisco och Damien Cuxum Alvarado, Bernardo och Benvenuto Ruiz Aquino dömdes till 30 års fängelse vardera. Gabriel Cuxum dömdes till ytterligare åtta års fängelse för att ha försökt undkomma fängelsestraff genom att ändra sin identitet.
Kvinnorna har i 11 års tid försökt att ställa de ansvariga männen till svars, men har flera gånger fått avslag. Efter en lång kamp under nästan 40 år har äntligen en del av kvinnorna som vid tillfället då de utnyttjades bara var barn fått rättvisa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!