”Gynnar SL:s chef regimen eller invånarna?”

Protest den 31 augusti mot det huvudlösa beslutet att ersätta tågvärdarna med kameror (Foto: Mattias Bernhardsson).

av Rainer Andersson, Ordförande Seko Pendelklubben // Artikel i Offensiv

”Ordföranden har ordet”. Under den rubriken skriver Seko Pendelklubbens ordförande Rainer Andersson varje månad en krönika som publiceras på klubbens hemsida.
Med tillstånd från Rainer Andersson publicerar Offensiv två av hans krönikor, från september och oktober.


Den sista augusti samlades anställda på pendeln utanför SL:s (Storstockholms Lokaltrafik) huvudkontor. Vi var där för att uppmana politikerna i Trafiknämnden att riva upp sitt tidigare beslut om att ersätta tågvärdarna med kameror.
Förare, tåg- och stationsvärdar och städare var på plats för att säga sin mening. Att det är omöjligt att upprätthålla trygghet och säkerhet på tågen med bara en ensam förare ombord. För att inte tala om förseningarna som uppstår om föraren ensam ska hantera allt det som händer på ett pendeltåg en vanlig dag i kollektivtrafiken.
Tillsammans hade de som kommit hit drygt tusen år av anställning på pendeln. Man skulle utifrån detta kunna hävda, att den samlade yrkeserfarenheten väger tungt när det handlar om en diskussion om vad som går att genomföra på pendeln. I vart fall inte utan att det uppstår säkerhetsbrister. Eller är det en utopi att tro att yrkeserfarenhet i det här fallet har någon betydelse?
Ordföranden i Trafiknämnden, Kristoffer Tamsons (M), har gång på gång upprepat att experter har granskat frågan. Att dessa kommit fram till att kameror istället för tågvärdar höjer säkerheten ombord på tågen. Han har däremot undvikit att nämna var denna expertis står att finna någonstans. Finns den gömd i hans garderob kanske?

Trafiknämnden hade på förhand informerats om att vi skulle dyka upp. Man vill ändå gärna tro, att om vi som arbetar på pendeln hävdar att ett projekt inte är genomförbart så borde det ligga åtminstone ett korn av sanning i det. Trafiknämnden var däremot av en annan åsikt. Så istället för att ta till sig vad vi kommit för att säga såg man till att polis var på plats.
Fem konstaplar var tillkallade för att hålla uppsikt på ett drygt 60-tal anställda på pendeln som stod på en trottoar där knappt en människa passerar. Det var trots allt inte korsningen Kungsgatan-Sveavägen som hade ockuperats av en skränande hop våldsbenägna ligister. Likväl var det i lagens mening en allmän sammankomst utan tillstånd. Således en olaglig sammankomst.
Efter hand började konstaplarna Kling och Klang att fotografera de som kommit hit för att värna om resenärernas säkerhet. Sådant måste sannerligen beivras!
Man tog bilder på dem som kommit för att försvara domen i Regeringsrätten från 2006. Den som slår fast att ett pendeltåg inte får framföras av en ensam förare. Man fotograferade de som uppmärksammat att Trafiknämnden struntat i att göra en riskanalys innan sitt beslut om att ersätta tågvärdarna med kameror. Ett inte helt oväsentligt avsteg från våra arbetsmiljökrav.

Så vem borde polisen i första hand ha fotograferat? De som kom för att värna om säkerheten ombord på tågen, våra arbetsmiljökrav och en dom i Regeringsrätten – eller ledamöterna i en trafiknämnd som högaktningsfullt struntar i allt detta?
Det brukar kallas civilkurage när man försöker uppmärksamma att något har gått riktigt fel. I det här fallet handlar det om en dom i Regeringsrätten som ensidigt har upphävts av vår trafiknämnd. Vilka andra svenska domslut står på tur nästa gång?
Civilkurage kan även vara att ifrågasätta hur det kan komma sig att företag ägda av en diktatur vunnit flera upphandlingar i Stockholmsregionen. Varför reagerar ingen politiker eller media när en hög chef på ett av dessa regimägda företag utses till vd för en av vår huvudstads viktigaste förvaltningar? Vem tror man att denna vd främst kommer att gynna? Oss invånare i huvudstaden eller regimen ifråga?

Vi kan nästan dagligen läsa i våra tidningar och höra på radio och TV hur demokratin i Hongkong trampas under fötterna. Även där blir man fotograferad av polis när man ställer obekväma frågor. När man inte blint lyder direktiven uppifrån. Om man ifrågasätter det man uppfattar som riktigt fel.
Vi får anta att ett antal anställda på pendeln nu finns i polisens bildarkiv bland andra kriminellt misstänkta. Det är inte bara i Hongkong som civilkurage är ovälkommet när demokratin urholkas.

PS: Den nuvarande SL-chefen är hämtad direkt från MTR, liksom SL:s trafikchef. Relationerna är så goda att SL förbarmar sig över MTR:s ekonomiska bekymmer och skickar 24 miljoner i pandemistöd till pendeln (ingen verkar dock kunna lista ut vad pandemin har inneburit för kostnader för MTR). Av bara farten har SL också bestämt att förlänga MTR:s kontrakt på tunnelbanan med två år. Även det med hänvisning till pandemin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!