Bort med Tingvalla Bro och alla gula ”fack”

Försämrad strejkrätt gynnar gula fack. Gate Gorumet avtalsshoppade bort 62 arbetares avtal innan tvisten löstes med mångmiljonutbetalning (Foto: Wikimedia Commons).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Automatiskt inträde i ett arbetarfientligt fack vid anställning? Ja, det är faktiskt så det har gått till i två olika företag i Sverige. Sedan de nya anti-strejklagarna infördes har rädslan för avtalsshoppande arbetsgivare och gula fack förekommit.

På Svea Solar och Botrygg är detta nu en verklighet. Svea Solar (som egentligen borde ha Elektrikernas kollektivavtal som sitt första) och Botrygg (som borde ha Byggnads avtal som sitt första) har på sina anställningskontrakt haft med om inträde i ”facket” Tingvalla Bro. Genom att göra detta har de kunnat hävda att det gällande förstaavtalet på arbetsplatsen är Tingvalla Bros.
Arbetsdomstolen ska ta upp fallet för att undersöka om detta verkligen är ett lagligt fack; ett kollektivavtal måste slutas mellan företrädare för arbetarna och företrädare för ägarna. Beslutar AD att Tingvalla Bro inte är ett riktigt fack kommer således kollektivavtalen att rivas upp.
Detta hade varit ett viktigt första steg för arbetare som under de nya lagarna hotas med kraftigt försämrade villkor, samtidigt som de lagliga chanserna att kämpa emot det krymper.

I fallet med Gate Gourmet som genom avsked och återanställning avtalsshoppade bort 62 arbetares avtal löstes tvisten fem dagar innan AD skulle ta upp frågan genom förlikning. Såklart kul för de drabbade att få dela på 10 miljoner, men det var långtifrån vad som hade krävts och det hade varit intressant att se hur AD dömt i frågan.
Även om utrymmet för gula fack har vidgats är problemet inte nytt. Tingvalla Bro har varit ett problem för svenska arbetare i årtionden. Det bildades under 1990-talet av avhoppare från SAC, men med de nya antistrejklagarna har de vädrat morgonluft. 
Alltifrån problemen på Zalando i Brunna till Gate Gourmets agerande nyligen till detta. Allt pekar på att det var ett misstag att försämra strejkrätten (förvånande va?), och mer av samma vara väntas om även anställningsskyddet kompromissas bort av LO och Svenskt Näringsliv.

Det enda botemedlet är kamp! Det är när vi kämpar som vi kan återvinna rättigheter och tryggheter på arbetsmarknaden och det är bara kamp som till slut kan göra slut på de orättvisa förhållandena som binder arbetare till kapitalisterna. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!