Haninge: ”Omänskliga 12-timmarspass”

”Det är inte mänskligt & ledningen är en katastrof”, säger undersköterskan Sofia.

av Mattias Bernhardsson, organisatör RS & kampanjen mot 12-timmarspassen // Artikel i Offensiv

Våren 2019 införde Haninge 12-timmarspass i äldreomsorgen. Detta ledde till det största personalupproret i Haninges historia; en majoritet av de anställda på kommunens boenden anslöt till kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg och flera demonstrationer hölls utanför kommunhuset.

”De som har beslutat om schemaförsämringarna kan omöjligen förstå hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör”, skrev över 150 anställda i ett gemensamt upprop mot 12-timmarspassen.
Denna vecka har jag talat med ett antal anställda – samt tyvärr före detta anställda – om vilken effekt de påtvingade 12-timmarspassen har haft för dem. Deras berättelser ger en bild av vilken horribel tillbaka­utveckling av arbetsvillkoren som skett – vi kommer aldrig ge upp striden mot 12-timmarspassen.

Alejandra Nilsson, undersköterska:
– 12-timmarspassen påverkar både arbetsförmågan och privatlivet. Man är trött, har ont i kroppen, känner stor stress och har svårt att sova. Jag håller på att leta efter en annan utbildning för att byta jobb.

Miraliyeva Gulnara, undersköterska:
– Jag är 60 år. Jag känner mig väldigt mycket tröttare. Det är stor skillnad att jobba 8 timmar eller 12 timmar.

Malla Törnqvist, undersköterska och pensionerad på grund av 12-timmarspassen:
– Jag hade kunnat jobba längre, men på grund av 12-timmarspassen och att vi inte längre fick välja semesterperiod själva fick det räcka för mig. Hoppas att det blir en ändring för dem som jobbar kvar.

Sofia Andersson, undersköterska:
– Personal kastas runt på alla avdelningar. Jag har aldrig varit med om något liknande sedan jag började jobba inom vården. Min kille jobbar dag/kväll och vi bägge två har nu börjat fundera på att sluta. Det är inte mänskligt längre och ledningen är katastrof. 

Yorgina Zaknoun, undersköterska:
– Jag jobbar både på privat och kommunalt boende. Som invandrare måste jag jobba mycket mer än 100 procent för att kunna ha en pension att leva på. Det gör att man inte har så mycket privatliv, särskilt med alla 12-timmarspass.

Anne Millberg, vårdbiträde och förtidspensionerad på grund av 12-timmarspassen:
– Jag tagit ut förtidspension. 12-timmarspassen var för tunga, det var inte mänskligt. Dagen efter var man som en zombie, tung i kroppen och så trött att man inte orkade göra mycket.

Jonna Olsen, vårdbiträde, tjänstledig på grund av 12-timmarspassen:
– 12-timmarspassen bidrog till att jag tog tjänstledigt för att plugga istället. I kombination med att jobba varannan helg tar det för mycket tid från familjen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!