Haparanda: 1 000 kronor till varje gymnasieelev för skollunch

Fler kommuner borde ta efter att erbjuda sina elever värdecheckar för skollunch (Foto: Charlotta Wasteson / Flickr CC).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Haparanda kommun ger alla gymnasieelever en värdecheck på 1 000 kronor för att alla ska ha samma chans att köpa mat när skollunchen uteblir. Ett exempel alla kommuner borde följa!

När gymnasieskolorna håller stängt missar omkring 350 000 gymnasieelever skollunchen. Alla sörjer den inte, men för många elever och familjer är det det här ett problem. För vissa utgår dagens enda pålitliga måltid, och särskilt utsatta unga har ofta inget att ersätta den med. För många andra märks de ökade utgifterna för mat rejält.
I många kommuner har särskilda insatser gjort för elever som på olika sätt bedöms drabbas. I Stockholm ska vissa elever kunna hämta mat på skolan. I Luleå sägs att socialtjänsten kontaktar familjer som man tror drabbas.

Haparanda kommun sticker ut genom att erbjuda alla kommunens gymnasieelever ersättning för den uteblivna maten. Mellan den 7 och 29 maj kan alla cirka 300 gymnasieelever bosatta i Haparanda kommun, även de som studerar i Kalix kommun, hämta ut en värdecheck på
1 000 kronor som kan användas till att köpa matvaror i butik.
Kommunen hänvisar till hur nedstängningen påverkar elevers hälsa och familjers ekonomi.

– Jag tycker det här är en bra lösning, inget stigma kring att den som får hjälp är utpekad som fattig, inte så mycket krånglig byråkrati. Fler kommuner borde ta efter på en gång, säger Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!