”Höj inte SL-kortet!”

Rättvisepartiet Socialisterna nådde ut till många med vårt budskap och material (Foto: Joanna Chichelnitzky / Fotomovimiento).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

SL-upproret som bland annat Planka.nu organiserade den 16 november på Odenplan samlade ett hundratal personer. 

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till höjt SL-kort fanns på plats med materialbord och protestlistor mot höjningen (SL-kortet höjs med 40 kronor vid årsskiftet för vuxna och med 30 kronor för pensionärer och studenter).
Höjningen kan för vissa tyckas knapp, men när de styrande i kommuner, regioner och på riksplanet för en politik som innebär ständigt nya nedskärningar, uppluckrad arbetsrätt, dumpade löner och höjda hyror – med mera – blir det kännbart. Mer ska betalas via platta avgifter och individen, istället för av det offentliga via skattemedel.
SL-upproret hade efter de tal som framfördes en så kallad massplankningsaktion, där hundratalet gick ner i Odenplans tunnelbaneuppgång och tog sig förbi spärrarna utan att betala i protest mot den planerade höjningen.

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till höjt SL-kort, som tidigare har anordnat två manifestationer vid Slussen mot att priset på kollektivtrafiken återigen chockhöjs, förde till de förbipasserande fram att det behövs en total omvandling av den högerpolitik som idag förs. Vi hade också ett lyckat eftermöte med några deltagare om hur vi kan och bör föra kampen vidare.
Nyliberalismen och de diktat som det kapitalistiska systemet ställer innebär att nya nedskärningar, avregleringar, privatiseringar och generella försämringar för arbetarklassen är oundvikliga.
Det som kan mota tillbaka detta är en enad masskamp underifrån, som kan länka samman de många sprudlande lokala gräsrotskampanjerna för rättvisa och välfärd till ett landsomfattande välfärdsuppror. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!