Höjd bemanning, men kampen fortsätter

Ann-Christine Holmström.

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

På vård- och omsorgboendet Midskogen i Luleå kommun har man på prov i två schemaperioder, under 12 veckor, beslutat att öka bemanningen för att se om personalen upplever en bättre arbetsmiljö och mindre stress. Beslutet kommer efter att personalen har beskrivit en ohållbar situation.

Det handlar om stress, brist på vikarier, hög sjukfrånvaro och att det inte blir tillräckligt med tid för återhämtning mellan passen. De extra resurserna innebär att ”normalbemanning” dagtid på veckodagar blir minst tre per avdelning.

Ann-Christin Holmström, undersköterska på Midskogens äldre­boende, säger att:
– Att detta kommer upp på prov är bra, men det är för kort tid för att kunna göra en rättvis utvärdering. Efter år av upplevd stress är det inget man flöser med två schemaperioder, det krävs att man bemannar upp permanent och att man alltid tar in vikarier vid sjukfrånvaro. Eftersom det idag är så stor brist på vikarier är det helt nödvändigt med en fast anställd vikarierpool, som man vet finns på plats när behovet är akut.

Det är stor brist på personal i äldreomsorgen och börjar man med att förbättra arbetstiderna och sät­ter en bemanning som gör att man har rätt förutsättningar att ge en bra vård ökar det viljan att utbilda sig och stanna kvar i yrket.
– Under 30 år har man succes­sivt nedmonterat vården och minskat på personalen. Det finns ingen snabb lösning som kommer att fungera. Det kräver att man satsar pengar och att man börjar värdera yrket och sin personal. Högre löner, mer kollegor och utbildning behövs för att få folk att vilja stanna i yrket och för ungdomarna som ska vilja utbilda sig.
– Nu måste vi kämpa för att den höjda bemanningen blir permanent och följs av ytterligare personalför­stärkningar, avslutar Ann-Christin Holmström.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!