Skyddsstopp på pendeltåg mot ensamarbete

Kampen mot ensamarbete på pendeltågen förtjänar allt stöd (Foto: Holger.Ellgaard / CC BY-SA 4.0 ).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Skyddsombud från fackför­bundet ST (SpårTrafik) har lagt ett skyddsombudsstopp på ensamarbete ombord på pendeltågen i Stockholm. Detta efter ett beslut från SL i somras som innebär att tågvärdarna ska bytas ut mot kameror, vilket facken anser vara en stor nedskärning på säkerheten. Arbetsgivaren MTR behöver nu få ärendet prövat av Arbetsmiljöverket för att det ska kunna hävas.

Skyddsombudsorganisationen för fackförbundet ST utgår från ett regeringsbeslut från 2006 om att ensamarbete på pendeltåg inte är tillåtet. Om tågvärdarna tas bort är det bara lokföraren som ensam jobbar på tåget. Detta skulle innebära en stor säkerhetsrisk för både föraren och resenärerna, samt ökad stress för föraren och ökad otrygghet för resenärerna.
Regeringsbeslutet från 2006 togs med hänvisning till Arbetsmiljölagen, och därmed strider beslutet om att avskaffa tågvärdarna mot Arbetsmiljölagen. MTR menar å andra sidan att beslutet från 2006 inte gäller längre i och med dagens teknik. Men faktum är att arbets­miljön för lokföraren skulle för­sämras avsevärt vid ensamar­bete, med flera nya arbetsuppgifter och ansvar utöver det som redan finns.

För resenärerna skulle det saknas tillgänglig personal under resan, som idag hjälper till med allt möj­ligt. Exempelvis kan personer som sitter i rullstol och behöver hjälp vid på- och avstigning idag få det spontant av tågvärden, men utan tågvärdar blir de tvungna att ringa och boka hjälp i förväg, vilket är en stor attack mot tillgängligheten.
Samtidigt säger sig MTR satsa på just tillgängligheten. Tågvärdarna behövs också bland annat vid akuta sjukdomsfall, vid påkörning av djur eller människor och för att vara en trygghetsresurs för resenärerna.
Teknikens utveckling innebär inte att MTR och SL själva kan fatta beslutet att ett regeringsbeslut ska upphävas. Med andra ord bryter de mot lagen i sitt försök att införa ensamarbete på pendeltågen. Vi får hoppas att Arbetsmiljö­verket också kommer att se det så, och inte upp­häva skyddsombudsstoppet.

Att lägga ett skyddsombudsstopp är den starkaste stridsåtgärden som kan användas under freds­plikt, allt­så när det finns ett gällande kollektivavtal vilket innebär att man inte får strejka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!