Hot om strejk gav seger

av Kristofer Lundberg

Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Seko Klubb Pågatåg, som hotats av uppsägning av arbetsgivaren Arriva, får behålla sitt jobb som tågförare och stannar kvar som fackligt förtroendevald.

– Jag är kvar på jobbet, säger Ola Brunnström när han kommer ut från Arrivas kontor, jubel och talkörer bryter ut bland de 120 kollegor som samlats beredda på strejk om så krävts.

Intervju med Ola Brunnström:

”En för alla, alla för en”, ekar talkörerna mellan husväggarna på Stormgatan i Malmö. Enighet, beslutsamhet och kampberedskap var segerns huvudindigrienser. En strejk hade förlamat kollektivtrafiken i stora delar av Skåne.

Klockan 10.00 på måndagsmorgonen började folk samlas för manifestationen till stöd för Ola Brunnström utanför Arrivas kontor. En av de första plats, Sophie Castor tror på en stor uppslutning då stödet för Ola är massivt, men i övrigt vill hon hänvisa till den valda strejkkommittéen.

– Idag är det Ola, imorgon du eller jag. Lyckas de bli av med Ola är vi alla hotade, det kommer ge företaget blodad tand, sa en kollega som passerade in genom dörrarna till kontoret.

– Vi är helt inställda på strejk om det krävs. Om vi vinner och Ola inte blir uppsagd kommer det att stärka facket och kampen mot Arriva, konstaterade lokföraren Jonas Andersson.

Successivt växte manifestationen, lokförare och tågvärdar fyllde trottoaren utanför Arrivas kontor, bara ett stenkast från centralstationen. I arbetskläder kom de gående från alla håll, vissa med plakat och banderoller, med budskap som #BackaOla.

– Den massiva mediabevakningen har försvårat för Arriva att hota enskilda förare inför eventuell strejk, genomslaget har inneburit att alla nu vet vad strejken handlar om och det försvårar för företaget att gå ut med sina lögner, sa en tågvärd bakom munskydd.

– Det är en total uppslutning bakom Ola, det är svårt att säga hur stor en eventuell strejk blir men jag tror det finns en total enighet, om strejken blir av kommer det stå still och det vet företaget. Det kommer bli kännbart, säger en kollega.

– Vi kundvärdar kommer gå av i solidaritet med de tågförare som ställer tågen om det blir strejk, säger en kundvärd.

Från kontoret strömmade förare och värdar med näven knuten i luften och manifestationen växde. De flesta Offensiv talar med hänvisar till stödet för strejkkommittéen och att de kollektivt kommer följa det som beslutas.

– Ola har drivit våra frågor framgångsrikt, vi har en aggressiv arbetsgivare från vilken vi försvarar oss mot. Detta är en kollektiv aktion, vi står enade i detta. Strejkkommittén kommer fatta nödvändiga beslut och det följer vi, sa en annan.

När Ola Brunnström kom gående mot kontoret utbröt jublade bland kollegorna.

– Just nu håller jag mest ihop för att inte börja gråta, det är så vackert med den här solidariteten, berättade Ola på väg in.

Efter en dryga timma kom Ola ut:
– Jag är kvar på jobbet, log Ola Brunnström varpå jubel och talkörer bröt ut bland de 120 kollegor som samlats beredda på strejk om så krävts.

”En för alla, alla för en”, ekade talkörerna mellan husväggarna.

– Det känns bra. Jag är rörd över uppslutningen, av att ni är här. Jag vet vilka som gjort vad och jag är evigt tacksam. Imorgon kommer jag att köra tåg, konstaterade Ola till Offensiv.

– Vi har lagt mycket arbete på att skapa sammanhållning i klubben, då kan vi skydda förtroendevalda som blir utsatta. Den ansträngda situationen mellan Arriva och Seko har varit långvarig. Facklubben har tagit strid mot hyvling och mot de dåliga arbetsvillkoren för personalen på Pågatågen. Facket har tagit strid mot att de anställda skulle tvingas ned i arbetstid och därmed få lägre löner.

– Segern mot Arrivas antifackliga attacker och det stöd som Sekoklubben fått från andra fackföreningar stärker fackföreningsrörelsen inför framtiden. För Seko Pågatåg gäller det nu att vinna kampen mot hyvling av arbetstid och lönesänkning. Bara med facklig mobilisering och protester kan den kampen vinnas, säger Anders Wemmert som deltog på manifestationen från Rättvisepartiet Socialisterna.

– Den lokala kampen måste nu fortsätta mot hyvlingen av arbetstid och löner som Arriva försöker genomföra på Pågatågen och där Arriva hotar med uppsägning om man inte skriver på. SEKO klubb Pågatåg har drygt 500 medlemmar och hittills har 12 lokförare blivit uppsagda. Endast några få av de anställda har skrivit på Arrivas utpressningsavtal, säger Anders.

På plats fanns också Vänsterpartiets kommunalråd Anders Andersson:
– Jag är här för att stödja en fackligt förtroendevald, det är jätteviktigt att vi ger stöd i situationer som denna. Vi har en samhällssituation med ett hot mot den fackliga organiseringen. Vi ser det i samhället i stort, från arbetsgivarna och regeringen. Vi har hela den politiska situationen med anställningsskyddet och hotet mot LAS. Det är ett tecken på vad som sker i upphandlingssystemet.

– De som lägger sig lägst får upphandla och priset betslas av de anställda. Det är samma sak i kommunen, städningen upphandlas och de anställda får sämre anställningsförhållanden, ett politiskt grundproblem.

Sekos ordförande Valle Karlsson har korrekt kallat Arrivas agerande för en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen och Hamnarbetarförbundet pekar i ett öppet brev ut det som ett mycket grovt antifackligt övertramp.

Solidariteten från andra fackförbund har strömmat in. Svenska Hamnarbetarförbundet visar också vägen för övriga fackföreningsrörelsen då de uttalade att de “kommer att stödja mobiliseringen för att försvara huvudskyddsombud Ola Brunnströms rätt att behålla sin anställning på Arriva. Förbundskontoret har särskilt bett våra avdelningar i Halmstad, Helsingborg, Malmö och Karlshamn att undersöka hur vi kan bidra lokalt”.

Hamnarbetarförbundet varnar också Arriva för en “öppen, infekterad konfrontation med den breda arbetarrörelsen”.

”Våra vänner hos Seko bedriver just nu en viktig kamp mot tågföretaget Arriva och de förtjänar vårt fulla stöd”, skrev Byggnads i ett uttalande.

– Attackerna mot våra skyddsombud fortsätter från både arbetsgivare och högerpolitiker. Vi tog en stor fight för skyddsombuden i avtalsrörelsen och vi tänker inte backa ner nu. Fackligt utsedda skyddsombud är vardagens hjältar och får aldrig känna sig hotade eller motarbetade i sitt uppdrag! Förebyggande skyddsarbete räddar liv!, konstaterade Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Allt fler arbetare blir övertygade om att den fackliga rörelsen hade kunnat bjuda hårdare motstånd. När det då kommer en fackklubb med en ledning som är beredda på strid och dessutom engagerar medlemmarna i den fackliga kampen samt vinner sätter det exempel för fler att följa.

Ola Brunnström var inte beredd på att låta sig köpas ut, det i sig satte ett exempel för kollegorna; en för alla, alla för en.

Det viktigaste med denna seger var inte bara att Ola Brunnström fått behålla jobbet och slipper ställa sig i arbetslöshetskön, utan att kampen som sådan satte exempel och förde upp den vilda strejken på dagordningen som kampmetod.

Arbetarna har genom sin aktion tydligt visat att arbetsfred inte kan köpas om företagen samtidigt kommer med angrepp och att kamp lönar sig.

Segerbeskedet:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!