Hyresgästerna förlorare när Örebrobostäder sålde ut

Sluta sälj ut allmännyttan – hyresgäster förlorar stort på det! (Foto: Natalia Medina)

av Leif Holmgren // Artikel i Offensiv

För 10 år sedan sålde det kommunala bostadsföretaget Örebrobostäder ut 849 lägenheter till tre privata bostadsföretag. Det var under det borgerliga styret i Örebro. Trots starka protester från de boende och Hyresgästföreningen med namninsamlingar, möten och uppvaktningar i de tre bostadsområdena backade inte kommunledningen från utförsäljningsbeslutet.

Kommunledningens argumentation var att få loss pengar för att Örebrobostäder skulle kunna utvecklas och expandera. Ett annat argument var att de nya bostadsföretagen skulle komma in med nya idéer och utveckla områdena; att de var seriösa utifrån att de hade en långsiktig strategi för sitt ägande och förvaltning. Hyresgästföreningen varnade för att försäljning kunde ske och för några år sedan köpte Victoria Park upp 600 lägenheter av de 849 som såldes för 10 år sedan.
När Hyresgästföreningen gjorde en boendeenkät visade det sig att mindre än 20 procent tyckte det var bra med de nya ägarna. Motsvarande betyg hos Örebrobostäder var 78 procent.

Direkt efter försäljningen fick dessa hyresgäster omedelbart höjda hyror när Örebrobostäders hyresrabatter avskaffades. Det var hyresgäster som avstod underhåll för att hålla nere hyran samt kvarboenderabatt som togs bort.
Lokala media har under åren visat hur boende hos Victoria Park under vintertid har haft problem med värmen. Värmenivån har varit nere på 14-16 grader under många dagar. 

Hyresgästföreningen konstaterar att inga fördelar med försäljningen finns för varken hyresgästerna eller Örebrobostäder. 
Affären har inte heller gett några ekonomiska fördelar för Örebrobostäder och Örebro kommun.
Det vi har lärt oss av utförsäljningen är att de som köper vill tjäna pengar och alla andra är förlorare, framför allt hyresgästerna. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!