Hyresgästföreningens ledning bjöd på lyxresor och pampfasoner

av Robert Bielecki

Hyresgästföreningens ledning har använd medlemspengar för dyra ”bonusresor” till sina stjärnvärvare, som har bott på lyxhotell runt om i Europa. Från medlemsbasen kommer nu en förståelig ilska mot pampfasonerna.
Det handlar om 2,6 miljoner kronor av medlemmarnas pengar som har gått till åtminstone nio så kallade bonusresor, avslöjade Aftonbladet i förra veckan. Detta ska ha pågått i 10-15 år. I ett fall, på en bonusresa till Dublin, blev kostnaden för det fyrstjärniga hotellet de bodde på över 83 000 kronor. Där fick de dessutom tillgång till ångbastu, pool och jacuzzi samt whiskeyprovning på ett prisat destilleri.

Men inte bara stjärnvärvarna har deltagit: även förbundsordföranden Marie Linder har deltagit. Hon ska ha följt med till Kiruna dit medlemsrekryterare bjudits in för ”utmärkta prestationer”, där summan landade på en halv miljon kronor. Bland de bortslösade medlemspengarna finns en hundspannssafari på Torne älv för omkring 50 000 kronor.
Hon har också tillsammans med förbundschefen Jonas Nygren deltagit på en resa till Piteå, där 28 000 kronor spenderades för att köpa in underhållning.
Ilskan mot toppens svinn av medlemspengar är förståelig. Till Aftonbladet den 12 juni riktar medlemmen Zara Glans, som varit medlem i 30 år, skarp kritik:
– Det är absolut oacceptabelt. De förstår ju inte hur vi vanliga hyresgäster har det. Den ständiga ångest vi känner. Hur ska vi kunna betala vår hyra? Var ska vi bo? Jag blir så fruktansvärt besviken och upprörd. Nej, alla vi medlemmar måste protestera mot det här!

Det finns likheter med Kommunals skandal för några år sedan, och det finns en risk att detta avslöjande utnyttjas av högern för att slå mot Hyresgästföreningen och bostadskampen som helhet. Kommunalskandalen användes som ett slagträ för att slå mot hela fackföreningsrörelsen, trots att det var de i toppen som utnyttjade medlemspengarna.
Facken måste, precis som Hyresgästföreningen, bli kvitt pampar och människor med egenintressen samt bli verkligt demokratiska organ för kamp och motstånd.
Hyresgästföreningen har en potentiellt avgörande roll i att samla till en offensiv bostadskamp mot marknadshyror, ombildningar, andra försämringar för hyresgäster med mera. För det behövs en kämpande ledning som kan mobilisera gräsrötterna till aktivt motstånd och som inte tar emot några gåvor eller privilegier. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!