Hyreshöjningar slår hårt i Skånekommuner

I kommunala MKB:s bostäder blir hyreshöjningen 5 procent (Foto: Creative Commons).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Både kommunala fastighetsbolag och privata fastighetsägare i de olika kommunerna runt om i Skåne krävde redan i höstas hyreshöjningar på runt 10 procent inför hyresförhandlingarna. Man vill kompensera sig för inflationen, de höjda energipriserna och räntehöjningarna. Naturligtvis vill de privata fastighetsbolagen, men även de kommunala, också behålla sina vinstmarginaler och kräver därför att hyresgästerna ska betala.

Nu har några avtal slutits i några av Skånes kommuner. Lunds kommunala fastighetsbolag LKF har slutit avtal med Hyresgästföreningen södra Skåne om en hyreshöjning på 4,75 procent från den 1 februari för sina drygt 1 000 hyresgäster. Det blev exakt samma höjning som de privata fastighetsägarna fick igenom i Lund. Detta innebär att en 3:a med en hyra på 10 000 kronor per månad blir 475 kronor dyrare per månad. Till detta tillkommer ökade kostnader för höjda elpriser för hyresgästerna.
Lägenheter med så kallad kallhyra får en höjning på 2,85 procent. Ovanpå denna höjning tillkommer en 20-procentig prisökning på fjärrvärmen för de lägenheter som får sin fjärrvärme från EON. Förutom detta tillkommer ökad kostnad för varmvatten med 10 procent för de hyresgäster som betalar för detta.

Hyresgästerna i kommunägda Simrishamnsbostäder får en höjning på 4,5 procent respektive 2,25 procent för de som har kallhyra. Höjningar drabbar 1 200 hyresgäster i kommunen.
De fem största privata fastighetsägarna i Malmö som tillsammans har 30 000 lägenheter har fått igenom en hyreshöjning på 5 procent respektive 2,5 procent för de som har kallhyra. Förhandlingarna mellan kommunala MKB och Hyresgästföreningen är nu också avslutade; en hyreshöjning på 5 procent retroaktivt från 1 januari. Hyresgästföreningens förhandlare kommenterade resultatet med orden: ”Det kunde varit värre och det kommer förmodligen att bli ännu högre hyreshöjningar 2024”. Det verkar som om Hyresgästföreningens förhandlare redan förhandlat hyrorna för 2024!

De höjda hyrorna kommer att innebära att allt fler hyresgäster får svårt att betala sin hyra. Antalet vräkningar kommer att öka på grund av detta. Trots rejäla hyreshöjningar säger Hyresgästföreningens förhandlare Christian Lundberg att man är nöjd med resultatet. Hyresgästföreningens medlemmar är säkert inte nöjda. Inga hyreshöjningar alls är det som krävs. Låt fastighetsägarna och deras vinster betala för krisen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!