I marginalen: ”1177 i privat regi – marknadshaveri”

Sjukvårdsupplysningen ska drivas i offentlig regi – släng ut Medhelp (Foto: Pressbild).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I februari 2019 avslöjade tidningen Computer Sweden ”ett av de största haverierna någonsin när det kommer till svensk patientsäkerhet och personlig integritet. På en öppen webbserver, helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet, har vi hittat 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177. Samtalen sträcker sig tillbaka till 2013 och det handlar om 170,000 timmar av känsliga samtal som vem som helst har kunnat ladda ner eller lyssna på”.
Samtalen som legat öppet på internet har ringts till företaget Medicall, med säte i Thailand. Medicall är en underleverantör till den privata så kallade vårdentreprenören Medhelp som under nätter och helger skickade samtalen vidare till Thailand. Enligt Medhelp hade beslutet att använda sig av underleverantör i Thailand tagits i ”samförstånd” med högerstyret i Region Stockholm.
Under den tid som inspelade samtal låg öppna på nätet anlitades Medhelp av tre regioner: Stockholm, Sörmland och Värmland. Efter avslöjandena av denna nya privatiseringsskandal, som var en följd av vinsthungrande bolags jakt på att sänka kostnaderna, inledde Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, en granskning av de inblandade aktörerna de tre regionerna samt företagen Medhelp, Medicall och Voice Integrate Nordic AB. Det sistnämna företaget anlitades av de förstnämnda för ”den tekniska lösningen och det var via det företagets server som det gick att få tillgång till samtal som besvarats i Thailand” (Dagens Samhälle den 8 juni).

IMY:s granskning resulterade i ett beslut att alla inblandade och ansvariga ska betala dryga 13 miljoner kronor i böter. Medhelp, som huvudansvarig och som skötte samtalen till regionerna, ska betala mest: 12 miljoner kronor i böter, ”varav 8 miljoner handlar om att ljudfilerna exponerades på nätet och 3 miljoner att de lade ut vårduppdrag på ett företag som inte omfattas av svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning”, skriver Dagens Samhälle. 
Av de tre regionerna får Region Stockholm, som varken informerade om att samtalen spelades in eller att regionen samlade in uppgifter från Medhelp om dem som ringt, en sanktionavgift (böter) på 500,000 kronor och de två övriga regionerna ska vardera betala en sanktionavgift på 250,000 kronor.
Det är numera endast i Region Stockholm som Medhelp fortfarande driver sjukvårdsupplysningen 1177, och skandalerna har bara fortsatt. 
Sjukvårdsupplysningen ska drivas i offentlig regi – släng ut Medhelp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!