Massivt stormöte laddade för het sommar och september

Under sommaren kommer det lokala kampanjarbetet att fortsätta, för att sedan kulminera i en kampanjvecka den 11-18 september i samband med riksdagens öppnande (Foto: Natalia Medina).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Efter lyckade protester landet runt den 3-5 juni samlades Nej till marknadshyra till stormöte den 14 juni för att diskutera vägen framåt för kampen. Många nya anslöt på mötet där minst 120 personer deltog. Samordningen stärktes och siktet sattes på massprotester i samband med riksdagens öppnande i september. Vänsterpartister förvarnade också om Nooshi Dadgostars presskonferens med kraven på regeringen som kom dagen efter.

Mötet öppnades med att Arne Johansson föredrog ett förslag till grund för ett ”Folkets remissvar” till utredning om marknadshyra som bland annat sa att:
”Hyresrätten är redan sedan länge den i särklass mest missgynnade boendeformen jämfört med ägda boendeformer. (…) I en tid av svår bostadsbrist innebär därför fri och för fastighetsägarna närmast obegränsad möjlighet att höja hyrorna en systematiskt ökad bostadssegregation och ett historiskt svek mot Sveriges hyresgäster. 
Förslaget leder till oacceptabelt höjda hyror, försämrat konsumentskydd och radikalt försvagad maktbalans för hyresgästerna i förhållande till fastighetsägarna. 
Folkets Remissvar uppmanar därför till ett rungande nej till marknadshyror, som samtidigt också måste bli början på kampen för att ersätta den bostadsspekulation som göds av bostadsbrist med en ny social bostadspolitik som bygger på hyresgäströrelsens historiska ståndpunkt att bostaden är en mänsklig rättighet, inte en handelsvara.”
Som en del av ”Folkets remissvar” planerar också Skiftet för en kampanj för att samla in folkets åsikter om marknadshyra.

Efter Arne rapporterade Elin Gauffin från samordningsgruppen om förslag på kampanjplaner med det huvudsakliga siktet på stora protester i samband med riksdagens öppnande. Innan dess planeras manifestationer i samband med hyreskommissionens utredning om att läge och standard ska få ett ökat genomslag i hyressättningen för alla hyreslägenheter. 
Hon rapporterade också att samordningen behöver stärkas när kampanjen växer och vi inte bara vill ha symboliska protester, utan faktiskt stoppa marknadshyra. 
Flera av de deltagande organisationerna har utsett nya deltagare i samordningen och under mötet tillkom ytterligare några personer.
Vänsterpartiets utspel om att ge regeringen ”två alternativ” och 48 timmars betänketid gör troligen att mötets kampanjplan måste justeras, men entusiasmen var stor för förslaget om en massiv protest vid riksdagens öppnande i Stockholm den 18 september med deltagare från hela landet. Och att veckan före, från den 11 september, höja temperaturen med lokala manifestationer runt om i landet. 

Aktioner ”på gatan” är det som kan sätta hela förslaget om marknadshyror i papperskorgen.

Med tanke på det pågående politiska spelet i riksdagen lär planerna på att hålla frågan het under sommaren inte vara några problem, där torgmöten, filmer, grillfester och digitala möten diskuterades. 
Redan dagen efter stormötet beslutade samordningsgruppen att Nej till Marknadshyra också kommer svara V efter 48 timmar med en protest mot marknadshyra och till stöd för en misstroendeförklaring den 18 juni kl 16.00 på Sergels torg i Stockholm. Även onsdagen den 16 juni kommer en blixtinkallad tältaktion att anordnas från kl 13.00 på Medborgarplatsen i Stockholm.
Sammantaget var det ett möte som säkerligen inspirerade deltagarna och som stakade ut den väg för aktioner ”på gatan” som är det som kan sätta hela förslaget om marknadshyror i papperskorgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!