I marginalen

Hushållen behöver kompensation för prischocken – nu!

Inflationen formligen slukar löner, pensioner och bidrag.

Men i topparnas valrörelse har matprischocken förbigåtts med tystnad och att hushållen och att lågavlönade ska kompenseras för prisökningarna finns inte på de etablerade partiernas karta. Istället riktas uppmaningar till den fackliga ledningen om att inte kräva kompensation i nästa års avtalsrörelse, vilket fackförbundens ledningar illavarslande nog har besvarat med total tystnad. Och har det sagts något så har det mest varit uppgivna kommentarer på temat att avtalsrörelsen ser ut att ”bli besvärlig”.

Under första halvåret i år ökade arbetarlönerna i den privata sektorn bara med 1,8 procent i årstakt. I den offentliga sektorn har arbetarlönerna stigit med några tiondels procent mer. Samtidigt har priserna ökat med mer än 8 procent (i årstakt) och årets real-lönesänkningar är större än någonsin.

Det är kärva tider, men inte för alla. Storbolagen fortsätter att redovisa höga vinster och räntehöjningarna får storbankernas vinster att öka ännu mer. Bara under det andra kvartalet i år gjorde landets fyra storbanker – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – en sammanlagd vinst på över 33 miljarder kronor, vilket är ungefär vad det skulle kosta att ta bort momsen på maten.

De stigande priserna och räntorna får reallönerna att sjunka som en sten och för många lågavlönade hus­håll är pengarna slut långt innan månaden är det.

”I Sverige har vi matfattigdom. Det betyder att barn och vuxna går hungriga för att de inte har råd att köpa mat”, larmade Göteborgs Stadsmission i sommar.

Så bort med moms på maten, omedelbar höjning av pensioner och bidrag.

I likhet med pamparna vill arbetsgivarna och det så kallade näringslivet ”inte prata inflation” (Industriarbetsgivarna, vd Per Hidesten till nyhetsbyrån Direkt den 27 juli). Enligt Industriarbetsgivarnas vd ska inflationen inte få ha någon påverkan på avtalsrörelsen 2023. Ett uttalande som är lika korkat som provokativt.

De fackliga organisationerna måste svara med att lägga ett bud som ger reallönelyft och förbereda för strejk i avtals­rörelsen 2023. Utan kamp blir det ett nytt svekavtal och historiskt stora reallönesänkningar.

Arbetarna ska inte betala den kris som kapitalismen och den så kallade marknaden har skapat.

  • Kompensation för prisökningarna – nu!
  • Facken måste ta fajten i avtalsrörelsen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!