I marginalen: ”En blåbrun, klimatfientlig sörja”

SD-rasisten Martin Kinnunen vill både slopa alla klimatmål eftersom ”det kostar för mycket” och samtidigt ”betala stora summor pengar för att slippa nå EU:s klimatmål” (Foto: Pressbild riksdagen).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inget till välfärden, men mer till militären och sänkt reduktionsplikt, andelen biodrivmedel som blandas in i bränslet. Särskilt det sistnämnda ser Sverigedemokraterna ”som en stor seger”, enligt partiets så kallade miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen den 8 maj.
Martin Kinnunen vill både slopa alla klimatmål eftersom ”det kostar för mycket” och samtidigt ”betala stora summor pengar för att slippa nå EU:s klimatmål” (Svenska Dagbladet den 4 december 2022).
Efter att ha tappat en kvarts miljon väljare sedan valet har SD-topparna både trappat upp rasismen och attackerna mot demokratin samt försökt dra några bruna linjer gentemot regeringen. Reduktionsplikten var en sådan.
I valet lovade SD slopad reduktionsplikt och därmed skulle dieselpriset bli 10 kronor billigare ”vid pumpen”. Att det skulle innebär ökade utsläpp struntade partiet helt i. Och så sent som i mars i år hotade partiet med regeringskris om inte detta klimatfientliga förslag genomfördes.
Timmarna innan söndagens partiledardebatt i SVT meddelade de fyra blåbruna partierna att reduktionsplikten sänks ”för att värna barnfamiljerna”. Mer utsläpp…”för barnens skull”. Det kan inte bli så mycket värre. Enligt statliga Energimyndigheten ”är reduktions-plikten det viktigaste styrmedlet för att Sverige ska nå målet till 2030 om att minska utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent”.

Enligt de blåbruna partierna kommer den sänkta reduktionsplikten innebära att dieselpriset sänks med dryga fem kronor per liter. Det är bara en hittepå-siffra. Prissänkningen blir liten. Utfallet av regeringens klimatfientliga åtgärd är istället att det kommer att krävas mer fossil olja för att framställa diesel med lägre andel biobränsle.
”Snart blir jag statsminister”, skrävlade SD-ledaren Jimmie Åkesson i en DN-intervju i förra veckan för att sedan återupprepa att en angiverlag, nationellt tiggeriförbud, begränsad tolkhjälp, särskilda transitcenter för asylsökande och minskad möjlighet till anhöriginvandring är punkter i Tidöavavtalet som är ”icke förhandlingsbara”.
I samma intervju säger att han rakt ut att klimatet får vänta och han skulle också mycket väl kunnat tillägga välfärden och allt annat som det finns behov av.
SD är partiet som fjäskar för superrika, storbolag och banker samtidigt som man förnekar klimatkrisen och sticker kniven i arbetarhushållen, lågavlönade samt de på flykt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!