I marginalen: ”Facken måste ta strid för LAS”

Januaripartierna med Löfven och S, ”arbetarpartiet”, i spetsen förbereder för allvarliga attacker mot LAS. Upp till kamp! (Foto: Socialdemokraterna Malmö / Flickr CC)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I måndags kom LAS-utredningen vars förslag till försämringar blev kända redan i förra veckan. När januariavtalet blev färdigt i början av 2019 var Svenskt Näringsliv särskilt glad över att lagen om anställningsskydd (LAS) skulle försämras. LAS ”var en rest från 1970-talets politiska ingrepp i den svenska partsmodellen”, skrev Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson i Dagens Samhälle den 29 april 2019 och efterlyste ett nyliberalt politiskt ingrepp som avskaffade anställningsskyddet. Svenskt Näringslivs uppfattning delades av inte minst Centern och Liberalerna och med januariavtalet blev arbetsgivarnas och högerns uppfattning också Socialdemokraternas. 
I Stefan Löfvens regeringsförklaring den 19 januari 2019 slogs bland annat fast att ”om inte parterna kommer överens genomförs en lagändring som tydligt utökar undantagen från turordningsreglerna”. 
I de direktiv som LAS-utredningen fick av regeringen i april samma år står: ”Utredningen ska utarbeta författningsförslag för tydligt utökade undantag från turordningsreglerna i LAS (och) utarbeta författningsförslag som särskilt för mindre företag innebär lägre kostnader vid uppsägning.”
Men nu tvår regeringen sina händer över att LAS-utredningen gjort precis som den har blivit tillsagd att göra. Samtidigt tävlar Centern och Liberalerna om vilket parti som går längst i sina attacker mot LAS. De båda centertopparna Anders W Jonsson, vikarierande partiledare, och Martin Ådahl,  partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, lät till och med publicera en nästan identisk artikel på Aftonbladet Debatt i måndags som den som Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson (eller någon PR-konsult) skrev i Dagens Samhälle för drygt ett år sedan. Det enda som skiljer är en hänvisning till ”att det gäller att säkra så många jobb och företag som möjligt under coronakrisen.” Som om coronakrisen inte har visat svart på vitt på behovet av trygga anställningar och anställningsskydd. 

Om den krympande skara som går under namnet Liberalerna kan sägas att snart finns de väl inte. Men på väg som hädansfärd drar Liberalerna ännu en lans mot LAS. Enligt Liberalernas ledare Nyamko Sabuni är det färdigförhandlat och utredningen ska genomföras om de så kallade parterna inte enas.  
• Släng LAS-utredningen i papperskorgen.
• Förhandla inte bort LAS – facken måste ta strid för anställningsskyddet.


Bussförare i Umeå: ”Dags att hota med generalstrejk”

Foto: Liza Simonsson

Svara LAS-utredningens frontalangrepp genom att sätta hårt mot hårt, manar styrelsen för Kommunal Arbetsplatsklubb Umeå Trafik i en debattartikel i Västerbottens Folkblad den 2 juni.
”Nu är det upp till fackföreningsrörelsen att sätta ned foten på riktigt. Är det någon gång det är dags att hota med generalstrejk är det när hela fackföreningens existens är hotad”, skriver styrelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!