I marginalen: ”Friskolor får gräddfiler”

Friskolor som IES kan skära guld med täljkniv tack vare den nyliberala högerpolitik som förs (Foto: News Oresund // Flickr CC).

Till alla vinstkramares glädje lovade Socialdemokraterna i januariavtalet att vinsterna i välfärden inte bara blir kvar, utan även att regeringen inte kommer ”att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”.
Det löftet är det få eller ens någon annan regering som har gett. I skydd av januariavtalet har de privata vinstdrivna välfärdsbolagen ökat sin vinst och stöld av skattemedel. Skolkoncernerna Internationella Engelska Skolan och Academedia gjorde tillsammans en vinst före skatt på över en kvarts miljard kronor det senaste kvartalet (andra kvartalet 2019). Och nu väntar över 175 miljoner i aktieutdelning till ägarna, rapporterade SvD Näringsliv i augusti förra året. Även vård- och omsorgsbolagen, som numera finns på börsen, ökade sina vinster och omsättning under förra året. 
Samma politiker som skär i den offentliga välfärden är dessutom alltid beredda att öppna nya gräddfiler till de privata bolagen. Internationella Engelska Skolan (IES) har exempelvis satt i system att kräva hyresrabatter och mark av kommunerna som villkor för att etablera sig. I samarbete med fastighetsbolag och politiker ser IES till att få ekonomiskt stöd från kommunen vid nybyggnation och drift av skolor. Detta är i lagens gråzon, men det är något som har pågått en längre tid med stöd av nedskärningspolitikerna. 
Så här går det till: ”Fastighetsbolag bygger ny skolbyggnad åt IES och kommunerna subventionerar sedan skillnaden mellan den höga hyra fastighets­ägaren tar av IES och den genomsnittliga lokalkostnadsersättning kommunen ger till friskolor. På det här sättet får IES en nybyggd skola till priset av en skola med genomsnittlig ålder och slitage” (tanke­smedjan Balans). Dessa rabatter ger IES stadigt växande vinster på skattebetalarnas bekostnad, vilket i sin tur gör det möjligt för bolaget att också expandera utomlands.

I Trelleborg har kommunstyret – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – inte bara lovat IES en årlig hyresrabatt på 4 miljoner kronor, utan även lovat att betala hyran om skolan flyttar från lokalerna. Det är en frikostighet som oftast endast brukar komma bankerna till del. Samtidigt skär Trelleborgs brunblåa styre ned på skolan, trots fler elever, högre hyreskostnader och ökade personalkostnader. År 2019 låg sparbetinget på 56 miljoner kronor och året innan på 20 miljoner. Med januariavtalet i ryggen kan högerstyret i Trelleborg skära ner på den kommunala skolan och samtidigt ge hyresrabatter till friskolebolaget IES.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!