I marginalen: Korrupt är bara förnamnet

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Mindre än ett år efter att den förre S-ministern Ibrahim Baylan meddelade sin avgång eftersom ”det var dags att göra något annat” ger Baylan besked om vad som döljer sig bakom detta ”annat” – han ska starta ett eget bolag i energibranschen. Själv beskriver han det som att han ska bli ”rådgivare”och bidra till den gröna omställningen i Sverige och Europa.
Med sitt facit som energi- och näringsminister är det svårt att se hur han ska kunna bidra till den gröna omställningen. Det sista han gjorde som näringsminister var att införa en undantagslag som gav Cementa, ett bolag som släpper ut näst mest koldioxid i landet, fortsatt tillstånd att bryta kalksten på Gotland. Bra med pengar lär dock Baylan tjäna som företagare, konsult och lobbyist.
Enligt en färsk sammanställning finns det numera 258 politiker som jobbar som lobbyister i landets så kallade näringsliv. Siffran är sannolikt i underkant. När en välavlönad politiker slutar så är det ofta för att direkt ta jobb hos kapitalismen, oftast som pr-konsult och inte sällan hos krigsfabriken Saab, där vimlar av personer som tidigare jobbat på regeringskansliet.
Ibland händer det också att en konsulttjänst hos något storbolag blir som en praktikplats inför nästa steg i karriären. Så var fallet med LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som först blev konsult åt ståljätten SSAB för att sedan bli ny näringsminister efter Baylan.
Mygel och korruption är bara förnamnet. Eller vad sägs om den moderate riksdagsledamoten Erik Bengtz­boe som efter att han avslöjats med båda händerna i syltburken blev ny chefsekonom på Skattebetalarnas förening. Skälet till utnämningen var att Bengtzboe visat stort kunnande vad gäller skattefusk: Han påstod sig bo i sin mammas fritidshus och fick 158 000 skattekronor i ersätt­ning, trots att han bodde i en bostadsrätt i Stockholm.

Ett annat exempel är den förre statsministern Stefan Löfvens kollega och kompis, Wille Birksten, som avancerade till statsministerns planeringschef för att sedan (år 2019) ta anställning som ”senior public affairs advisor” – lobbyist – på Saab. Två år tidigare hade Ann Wolgers, som varit statsminister Löfvens mediestrateg, blivit ny presschef på samma krigsfabrik.
När försvarsminister Peter Hultqvist slutar och ”vill göra något annat” så lär det inte dröja innan han får ett toppjobb på Saab som tack för alla miljardorder.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!