I marginalen: ”Krisvinter med rekorddyr mat”

Enligt statistikmyndigheten SCB ”stiger matpriserna i rask takt och än syns inget slut på uppgången. Det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu” (Foto: Nancy Regan / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Tillfälligt och på grund av sjunkande elpriser blev inflationen i oktober några tiondels procent, 9,3 procent, lägre än månaden innan. Men matpriserna fortsatte att skena och i oktober steg matpriserna med historiskt höga 17,6 procent (i årstakt). Det är mycket mer än i exempelvis andra nordiska länder.
Särskilt mycket dyrare har smör, mjölk och andra mejerivaror blivit under året, vars priser hittills i år har ökat med mer än 20 procent.
Enligt statistikmyndigheten SCB ”stiger matpriserna i rask takt och än syns inget slut på uppgången. Det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna ökade lika kraftigt som nu”. Det kan dock bli värre än på 1980-talet, eftersom livsmedelsjättarna själva flaggar för en matprisinflation på 20 procent lagom till jul.
Den höga inflationen och inte minst den rekorddyra maten får som följd att en arbetarfamilj går back omkring 6 500 kronor i månaden i vinter, enligt beräkningar som LO har gjort.
De skenade matpriserna är argument nog för rejäla lönelyft i nästa års avtalsrörelse. Hushållen måste också få omedelbar kompensation i form av bland annat höjda barnbidrag och ett extra barnbidrag innan jul, frysta hyror och att momsen på maten tas bort.

En förklaring till att matkassen blir dyrare är att livsmedelsjättarna har passat på att övervältra sina kostnadsökningar på konsumenterna. Och det med råge. Genom att höja priserna mer än vad kostnaderna stiger kan livsmedelsjättarna fortsätta att göra stora vinster.
Sverige har en av världens mest monopoliserade matmarknader. ICA, Axfood (Willys och Hemköp) och Coop kontrollerar 90 procent av marknaden. ICA kontrollerar ensamt nästan hälften av marknaden.
På marknadsträffar med leverantörerna är ICA:s budskap att ”tiden för prishöjningar är förbi”, enligt Dagens Nyheter den 25 oktober, men för egen del gäller det motsatta – nu är det tid för prishöjningar. Så matprischocken kan också beskrivas som ICA-inflation.
Det är skälet till varför ICA-gruppen, som gjorde en rekordvinst 2021, kunde redovisa en vinst på 1,5 miljarder kronor för andra kvartalet i år. En ökning med 6 procent jämfört med samma period förra året. Även Axfood ökar både vinst och försäljning. Under det tredje kvartalet i år blev det en vinst på nästan 1 miljard kronor efter, enligt koncernen, ”en enastående utveckling för Willys”.
• Stoppa matprischocken – förstatliga matjättarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!