I marginalen: ”Löneskillnader som på 1930-talet”

Sedelpressarna går heta för de rika. En topp-vd i ett storbolag tjänar numera 93 gånger mer i snitt än en städare (Foto: Riksbanken).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Aldrig någonsin har storbolagens direktörer tjänat så mycket mer än arbetarna. En topp-vd i ett storbolag tjänar numera 93 gånger mer i snitt än en städare.
Arbetarna förlorar dock inte bara till direktörerna, utan till alla andra anställda. Samtidigt har lönegapet mellan män och kvinnor börjat öka igen och klyftan växer mellan de lägst betalda och de som har en högre lön.
Vidare har löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän ökat sju år i rad och är nu den största sedan 1930-talet, enligt LO:s senaste lönerapport. Medellönen bland tjänstemännen är idag 54 procent högre, 15 800 kronor, än arbetarnas.
– Medan arbetare har tagit ansvar för Sveriges ekonomi har andra dragit ifrån, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Arbetet i en kommentar till dessa dystra siffror.
Fackföreningarnas uppgift är att först och främst ta ansvar för medlemmarnas löner och arbetsvillkor. Medan LO och fackförbundstopparna har gömt sin underkastelse och rädsla för kampen bakom fraser om att man har tagit ansvar för Sveriges ekonomi har klyftorna ökat dramatiskt och arbetarnas reallöner har minskat mer än andra.
En rapport som Handelsanställdas förbund gjorde inför årets avtalsrörelse visade exempelvis att det samlade kapitalet i detaljhandelsföretagen har ökat med 77 miljarder kronor mellan 2017 och 2021. Lönekostnaderna har däremot bara ökat med åtta miljarder kronor under samma period.
En tredjedel av alla butiksanställda, merparten kvinnor, har en inkomst under fattigdomsgränsen. Men istället för att ta fajten i avtalsrörelsen, som man lovade, gav ledningen för Handelsanställdas förbund upp slaget redan innan striden hade börjat. Därmed befäste man löneorättvisan och gav deltaljhandelföretagen nya miljardgåvor.

”Företagens vinster utvecklades starkare än lönerna under fjolåret. Det stärker den trend som har pågått sedan slutet av 1970-talet där lönernas andel av förädlingsvärdet har sjunkit och företagsvinsternas andel har ökat”, konstaterade statistikmyndigheten SCB den 14 juni i år.
Att facktopparna har hjälpt till att hålla nere arbetarnas löner är en starkt bidragande orsak till att vinstandelen, den del av ”kakan” som kapitalisterna slukar, har nått en ny rekordnivå. I år har börsbolagens vinster ökat med omkring 13 procent jämfört med förra året – mer än tre gånger så mycket som arbetarnas löner har ökat (i procent).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!