I marginalen: ”Miljardär på slavvillkor”

Under förra året tillkom ytterligare 23 så kallade teknikmiljardärer i Sverige, den snabbaste ökningen någonsin (Foto: Ervins Strauhmanis / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Antalet individer i Sverige som blir miljardärer på digitala affärer och teknik ökar snabbare än någonsin. Under förra året tillkom ytterligare 23 så kallade teknikmiljardärer, den snabbaste ökningen någonsin. Totalt sitter de nu 81 teknikmiljardärerna på drygt 430 miljarder kronor, vilket är 40 procent mer än ifjol. Det är dryga 100 miljarder kronor mer än vad skolan (grund- och gymnasieskola, förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, och kommunal vuxenutbildning) kostar i Sverige under ett år.
Bakom den explosiva ökningen står inte minst e-handelns raketartade utveckling, särskilt under pandemin.
Ett av de företag som har ökat sin försäljning snabbt är nätapoteket Apotea, som grundades och leds av Pär Svärdson, som också kan titulera sig miljardär.
Förra året utsågs Pär Svärdson till ”årets entreprenör” i Sverige, och samma år kom han tvåa i det globala kapitalistiska jippot EY World Entrepreneur Of The Year (världsmästerskapen i entreprenörskap).

Samtidigt som Svärdson kröntes till årets entreprenörskung berättade anställda på Apoteas jättelager Morgongåva utanför Uppsala i Dagens ETC om fruktansvärda arbetsvillkor, övervakning, kollektiv bestraffning och sexuella trakasserier. ”Varje gång det börjar en ny tjej måste vi andra tjejer varna henne om vilka kläder hon ska undvika för att inte bli sexuellt trakasserad”, vittnade en anställd till Dagens ETC . 
Andra vittnade om så pressade villkor att de blev utbrända: ”Det började med att jag var så slut på väg hem ifrån jobbet och grät dagligen i bilen. Jag började få ont i magen av all stress, kunde inte längre äta lunchen för jag var så stressad. Till slut fick jag problem med andningen och fick diagnosen utmattningssyndrom samt depression på grund av jobbet”.
Apoteas svar var det förväntade. ”Vissa brister” erkändes, inget konkret om vilka, för att sedan lova ett ”åtgärdsprogram”. Drygt ett halvår (i juli i år) senare ålade Arbetsmiljöverket, efter att sent omsider ha funnit allvarliga brister i Apoteas arbetsmiljöarbete, bolaget att betala vite på 50,000 kronor om inte åtgärder vidtogs innan sista september i år. Och i augusti stämde fackförbundet Unionen Apotea för brott mot kollektivavtalet och krävde ett skadestånd på en halv miljon kronor för felaktigt utbetalda ersättningar till tolv anställda. Avregleringen av apoteksmarknaden födde bolag som Apotea, som snabbt blev Sveriges Amazon.
• Förstatliga apoteken, utan ett öre i kompensation till Svärdson och hans gelikar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!