Delseger för Repparfjorden

Jubelscener när demonstranterna nås av beskedet om att överklagan gick igenom och gruvprojektet för tillfället stoppas (Foto: Marija Kanavin).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Kampen mot Nussirgruvan i Hammerfest kommun, vid Repparfjorden/Riehppovuotna, har nått en delseger. Gruvplanerna är för tillfället stoppade av kommunen och protestlägret som har drivits av aktivister har nu plockats ner. Men ännu är inte slaget vunnet om koppargruvan och avfallsdumpning i fjorden.

Offensiv har tidigare rapporterat om gruvbolaget Nussirs planer på en koppargruva, samt att den norska regeringen 2019 godkände att avfall från gruvan ska få dumpas ner i Repparfjorden, en av landets nationella laxfjordar. De huvudsakliga argumenten mot gruvplanerna har gällt risker för beståndet av torsk och lax samt renbetet. 
Därtill kommer så klart att allt liv i fjorden skulle påverkas av dels föroreningar, dels påverkan av bottensediment.

Nytt är frågan om den biologiska mångfalden. Aktivister från organisationen Stopp Nussir-gruva – Redd Repparfjorden, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom och Vest-Finnmark Jeger- og Fiskerforening lämnade in en överklagan till Hammerfest kommun. Kommunen beslutade att tillfälligt stoppa all aktivitet som kan innebära att gruvbolaget gräver eller spränger på platsen. 
Tillståndet som lämnades 2018 tog, enligt kommunen, inte hänsyn till biologisk mångfald i området och därför stoppas planerna för att kunna utreda saken vidare.
Till NRK har kommunen sagt att om det grävs eller sprängs finns det inte längre någon mångfald att utreda; därför stoppas bolaget.

I 100 dagar hölls protestlägret vid liv för att möjliggöra blockader och övervakning av området.

I 100 dagar hölls protestlägret vid liv, från den 23 juni till 1 oktober, för att möjliggöra blockader och övervakning av området. Anläggningsarbetet för gruvan har försökt starta grävandet tre gånger under sommaren, men har i samtliga fall stoppats av aktivister som har blockerat maskinerna. 
Lägret har fram till att överklagan gick igenom sett till att arbetet med gruvan inte har kunnat påbörjas. Enligt kampanjsidan REDD Repparfjorden har 350 personer arbetat med att se till att lägret har hållits igång, över 3 000 personer har besökt lägret, och flertalet artister har bidragit med allt från konserter till plakat.
Rörelsen för att rädda fjorden har uttalat att det endast är en delseger och att de slipper hålla igång lägret de kommande månaderna, men att tiden kommer att användas till att göra politiska påtryckningar på den nytillträdda regeringen för att rädda fjorden och renskötseln.
En annan svacka för företaget Nussir ASA är att de i slutet av augusti förlorade sitt kontrakt med Aurubis, ett stort kopparföretag som hade för avsikt att köpa den koppar som tas upp vid Repparfjorden. Kontraktet var värt omkring 10 miljarder norska kronor.

Nussirgruvan har argumenterat för kopparbrytningen bland annat genom att uttala att gruvbrytningen skulle vara koldioxidneutral. 
Det är så klart inte enbart koldioxidutsläpp som är problematiska med nya gruvor, men exempel från Sverige visar hur stålindustrin knappt minskar i utsläpp, där LKAB och SSAB är i toppen av utsläppsbovarna.
Gruvbrytning måste ske i samklang med natur, människor och klimat. Vissa metaller kan behövas för klimatsatsningar, men följden kan inte vara utsläpp av växthusgaser, tungmetaller, dränering av grundvatten, dödandet av rödlistade arter eller habitat och förödelse för den biologiska mångfalden.
Vi kan inte ha en ohejdbar tillväxt; industrins exploatering av naturen och kulturella resurser måste stoppas. Det krävs en samhällelig planering utifrån behoven.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!