I marginalen: ”Rädda skolan – stoppa plundrarna”

Academedias vd Marcus Strömberg vill fortsätta plundra skolan på resurser (Foto: Academedia).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter vad som beskrevs som ett ”ovanligt bra andra kvartal” med ökade vinster hävdade den privata skol­jätten Academedias vd Marcus Strömberg i augusti att nu var det dags att höja utdelningen till aktieägarna. ”Vi trotsar därmed de politiska vindarna”, tillade vd:n provokativt.
Det är skattekronor som Academedia delar ut och protesterna har inte låtit vänta på sig. Men enligt de arroganta, giriga kapitalister som äger bolaget ”är det en liten grupp kritiker som är väldigt fanatiska” (Academedias huvudägare Rune Andersson till SvD Näringsliv den 26 november). 
”Liten grupp”? Tisdagen den 1 december, vid lunchtid, var det närmare 14 500 som undertecknat uppropet ”Vi anklagar! – Stoppa marknadsskolan och aktiebolagens vinstuttag – nu!” Och ”uppropet växer lavinartat”, rapporterar Skolvärlden. Samma tidning konstaterade hösten 2018 att Academedias omsättning har tiodubblats sedan 2007.
Academedia är idag det överlägset största friskolebolaget i Sverige och med hjälp av skattefinansierade vinster har bolaget expanderat utomlands.
Tidigare beräkningar har visat att Academedias vinst per elev ligger på över 5 000 kronor. Det ger ett mått på plundringens omfattning och enligt beräkningar som LO har gjort skulle Academedia behöva anställa 900 nya lärare för att komma upp i kommunala skolors lärartäthet.

Academedia är den vinstrikaste av alla skoljättar, och distansundervisningen under coronapandemin har betytt lägre kostnader och därmed större vinster samt utdelningar.
”För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra”, hävdar Academedias huvudägare Rune Andersson som dessutom leder en verksamhet utan offentlig insyn. Allt fusk kan numera döljas bakom ”affärshemligheten”. Att staten och kapitalet sitter i samma båt visas också av att Skolinspektionens tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler föreslås som ny styrelseledamot i Academedia. Vänskapskorruption är bara förnamnet. 
I år delar Academedia ut hela 158 miljoner kronor till aktieägarna. Det är 27 miljoner mer än förra årets utdelning. 
Trots att friskolornas kostnad per elev är mindre än de kommunala skolornas – bland annat på grund av lägre personal- och lokalkostnader – kräver Academedia att skolpengen ska vara densamma. Sådan är den kapitalistiska marknadsskolan. 
• Rädda skolan – kasta ut plundrarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!