I marginalen: ”Raka vägen till prishöjningar”

Det blev bara dyrare och krångligare att besikta bilen när Bilprovningen privatiserades (Foto: Mr Thinktank / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

En bred och ny väg mot ökade priser öppnades när den av Moderaterna ledda Alliansregeringen privatiserade Bilprovningen (avregleringen av bilbesiktningsmarknaden) år 2010. Redan tidigt stod det klart att det bara blev dyrare och krångligare att besikta bilen.
”Skatteparadis nästa för Bilprovningen”, skrev Svenska Dagbladet år 2012 när det uppdagades att ett av de privata bolag som tagit över delvis ägdes av ett holdingbolag som placerats i Cypern av skattesmitarskäl.
Det enda som egentligen hände var att priserna steg när vinsthungrande bolag tog över, vilket var precis motsatt vad Alliansen lovade år 2010. Besiktningsstationer har visserligen blivit fler i storstäderna, men var mindre än tidigare och antalet besiktningstekniker har minskat.

I slutet av april detta år lade Riksrevisionen fram sin granskning av vad som hade hänt sedan privatiseringen. Slutsatsen var att priserna under perioden 2010-2019 ökat kraftigt – mycket, mycket mer än övriga priser. Enligt Riksrevisionen hade priserna ökat med 59 procent mellan 2010 och 2019; övriga priser (konsumentprisindex, KPI) hade i snitt ökat med 10 procent under samma period.
Med andra ord har privatiseringen inneburit att den bilbesiktning som år 2010 kostade 300 kronor i snitt nu kostar strax under 500 kronor. Men de finns också de som får betala närmare 700 kronor för en helt vanlig besiktning. Och tillgängligheten har enbart blivit bättre för de som bor i storstäderna.
”I Sollefteå, Kiruna, Bengtsfors, Dals-Ed, Åsele och många fler är ökningen av stationer noll (0). Det enda som ökat är priserna”, skriver Dagens Nyheters Jonas Fröberg den 22 maj i en kommentar till Riksrevisionens granskning och tillägger:
”Jag söker en besiktningstid för min bruksbil i Sollefteå och Kiruna, där man bara kan välja Opus (ett privat bilbesiktningsbolag som ägs av riskkapitalister), och märker då ännu en ny aspekt: Det är dyrare än i storstäderna. I Sollefteå och Kiruna kostar det 549 kronor för en normal kontrollbesiktning. I Stockholmsområdet (Stockholm/Akalla och Täby) var det en hundralapp billigare och i Malmö (Malmö Borrgatan) 150 kronor billigare i samma besiktningskedja. I det vidsträckta Bengtsfors Dals-Ed är man utlämnad åt bolaget besikta.se som tar 669 kronor för en besiktning.” 
Det ”marknaden” skapade var nya och dyrare monopol. 
• Återförstatliga Bilprovningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!